Για απόπειρα πραξικοπήματος κατήγγειλε τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον και έδωσε τελεσίγραφο 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από το Καράκας. Προηγήθηκε παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ και προαναγγελία ανατροπής του Μαδούρο, ακόμη και με χρήση του στρατού στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Την παραίτηση του προέδρου στη Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο, ζήτησε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μάλιστα ο κ. Πομπέο ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις στη Βενεζουέλα να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως “προσωρινό πρόεδρο” της χώρας.

“Ο λαός στη Βενεζουέλα υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο”, σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο και τόνισε πως η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.

“Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, ήδη ο Καναδάς ετοιμάζεται να αναγνωρίσει και αυτός τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο στη Βενεζουέλα.

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον.

Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και “συνεχάρη τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βενεζουέλας”.

Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Αμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν “την ελευθερία και τη δημοκρατία”, στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.