Ένα από τα χαρακτηριστικά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι η έλλειψη αυτοκριτικής και η ικανότητά τους να ρίχνουν το βάρος των αποτυχιών τους σε άλλους, είτε πρόκειται για εξωτερικούς εχθρούς είτε για εγχώριους ανταγωνιστές.

Όσον δε αφορά την κριτική σε άλλους, είναι πολύ γενναιόδωροι.

Ο Ερντογάν συχνά στοχεύει τον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu και τον κατηγορεί για χρεοκοπία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK) κατά τη διάρκεια της περιόδου του ως γενικού διευθυντή τη δεκαετία του 1990, όταν του απονεμήθηκε ο τίτλος «Δημόσιος υπάλληλος της Χρονιάς»

“Όταν ο Kılıçdaroğlu διεύθυνε το SSK, το έλλειμμα ήταν 2 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες. Σήμερα, μιλάμε για 250 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες για το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK)” (το SGK αντικατέστησε το SSK το 2006) όπως δήλωσε το ανώτερο στέλεχος του CHP Τοπράκ στο Ντουβάρ.

«Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Επιβίωσε μόνο με την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ελλείμματά του αυξάνονται συνεχώς. Πάνω από 200 δισεκατομμύρια λίρες έχουν μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη των ζημιών του.

Πολιτικές παρεμβάσεις

«Ο πιο σημαντικός λόγος για το έλλειμμα του SGK είναι η επιδείνωση του ισοζυγίου εσόδων-δαπανών λόγω της υψηλής ανεργίας. Άλλοι παράγοντες είναι η ανεπαρκής εποπτεία και οι πολιτικές παρεμβάσεις », δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Ένωσης Υγείας (Genel Sağlık-İş), Zekiye Bacaksız, στην Duvar English.

Σύμφωνα με έκθεση της Toprak από το Νοέμβριο του 2020, ο αριθμός των ενεργά ασφαλισμένων εργαζομένων είναι 20,4 εκατομμύρια. Πριν από πέντε χρόνια το 2015, ο αριθμός αυτός ήταν 19,2 εκατομμύρια. Σε πέντε χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται ενεργά ασφαλισμένοι και πληρώνουν ασφάλιστρα αυξήθηκε μόνο κατά 1,2 εκατομμύρια. Η αύξηση του αριθμού των ανέργων σε 10 εκατομμύρια από τον Νοέμβριο αποκαλύπτει γιατί ο αριθμός των εργαζομένων που πληρώνουν ενεργά ασφάλιστρα δεν έχει αυξηθεί.

Κατά την ίδια πενταετή περίοδο, ο αριθμός των συνταξιούχων από το SGK αυξήθηκε κατά 1,87 εκατομμύρια.

Με άλλα λόγια, ενώ ο αριθμός των ενεργών υπαλλήλων που εγγράφηκαν από την SGK αυξήθηκε κατά 220.000 ετησίως σε διάστημα 5 ετών, ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 375.000.

Οι κυβερνητικές στατιστικές ανεργίας δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια

«Καθώς μειώνεται η απασχόληση, ο αριθμός των συνταξιούχων θα συνεχίσει να αυξάνεται και το έλλειμμα θα διευρυνθεί», προειδοποίησε ο Τοπράκ.

“Κρύβουν τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας. Η πραγματική ανεργία σήμερα υπερβαίνει το 20% καθώς η ανεργία των νέων ανέρχεται περίπου στο 40% . Οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα τους να βρουν δουλειά και έχουν σταματήσει να αναζητούν μέσω κυβερνητικών ιδρυμάτων δεν θεωρούνται άνεργοι μετά από 4 εβδομάδες. ”

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν χρησιμοποιείται προς όφελος των ανθρώπων

«Το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει γίνει ένα μέσο για τη διοχέτευση χρημάτων σε ιδιωτικούς οργανισμούς υγείας», και τα «αστικά νοσοκομεία» που έχουν επικριθεί κατά τον Toprak, τα οποία κατασκευάζονται και διευθύνονται από φιλοκυβερνητικές εταιρείες.

«Φοβάμαι ότι μια μέρα το κράτος δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς των συνταξιούχων που ήδη υποφέρουν».

Πηγή: Τουρκία: Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στα πρόθυρα κατάρρευσης