Ο Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω προεκλογικού πυρετού και παρά το γεγονός ότι η Αθήνα παρέδωσε χωρίς καθυστέρηση τον Τούρκο πολίτη που είχε συλληφθεί, όταν πέρασε παράνομα σε ελληνικό έδαφος, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα απόρρητα έγγραφα που αφορούν στη συνθήκη της Λωζάνης, «για να μάθει επιτέλους ο τουρκικός λαός την αλήθεια».

Αυτές τις πληροφορίες δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και υποστηρίζει πως η Άγκυρα συγκεντρώνει, μέσω της Γαλλίας, όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν στη συνθήκη της Λωζάνης.

Με τον τρόπο αυτό στρέφεται εναντίον της κεμαλικής παράδοσης, με σκοπό να μετατρέψει σε μπούμεραγκ τις επιθέσεις που δέχεται από την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, εγείρει και ζήτημα αναθεώρησης της ιστορικής Συνθήκης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ερντογάν δεν διστάζει να παραποιεί τα ιστορικά γεγονότα, προσπαθώντας να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η ψήφος προς το πρόσωπό του αποτελεί μονόδρομο για μια «ευημερούσα και ισχυρή Τουρκία». Έφθασε στο σημείο να ισχυρισθεί ότι το 1922 τη Σμύρνη την έκαψαν οι Έλληνες!

Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά προετοιμάζεται για να πραγματοποιήσει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ , χωρίς να είναι σαφές ακόμα σε πιο θαλάσσιο οικόπεδο. Αποφεύγει, ωστόσο, να παρενοχλήσει κινήσεις της αμερικανικής Exxon Mobil και της γαλλικής Total.

Σ’ αυτό το τοπίο έρχεται να προστεθεί και η κλιμακούμενη ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, την οποία η Αθήνα παρακολουθεί με πολύ προσοχή, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τη δυναμική του και να προβλέψει τις συνέπειες στην περιοχή. Το τελευταίο αμερικανικό πλήγμα-προειδοποίηση έρχεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πληροφορίες σχετικά με το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2018-2019 δείχνουν μεταξύ άλλων ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για την προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Μέσω αυτού του νομοσχεδίου, η αρμόδια Επιτροπή ζητά από το υπουργείο Άμυνας να δώσει στο Κογκρέσο μια έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης θα «παγώσει» η πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «παράλογη» την πρόταση των Αμερικανών βουλευτών για την επιβολή κυρώσεων στον τομέα της άμυνας.

Σημείωσε δε ότι «η αμερικανική προσέγγιση δεν ταιριάζει στο πνεύμα της συμμαχίας». Επιφυλάσσεται να απαντήσει με αντίποινα σε περίπτωση που υιοθετηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

«Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις σε μας ή κάνουν κάποιο τέτοιο βήμα, θα αντιδράσουμε οπωσδήποτε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εγκαταλειφθεί αυτό το αμερικανικό σχέδιο», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ούτε η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση διάγει την θερμότερη περίοδο, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ.

Σε συνέντευξή του τονίζει ότι η Άγκυρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέχει πολύ από την προοπτική ένταξης στην ΕΕ και θεωρεί πως, στην παρούσα συγκυρία, δεν υπάρχει ευκαιρία για να ανοίξουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Παρ’ όλα αυτά, τάσσεται κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς χάριν των πολλών φιλοευρωπαίων, κυρίως νέων, στη γειτονική χώρα.