Ένα αίτημα υπέβαλε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργό στην Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το crashonline.gr πρόκειται για το ζήτημα της επιστροφής του «Mr Bitcoin» — κατά κόσμον Αλεξάντερ Βίνικ — στη Ρωσία το οποίο αναφέρεται σε επιστολή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη μητέρα του κατηγορούμενου.

«Το ζήτημα επιστροφής του Βίνικ στη Ρωσία συζητείται στις διμερείς επαφές Ελλάδας-Ρωσίας, σ΄ όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Πούτιν έθεσε το επίμαχο ζήτημα στον πρωθυπουργό Τσίπρα, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στη Μόσχα, στις 7 Δεκεμβρίου του 2018» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, όπως διαβεβαιώνεται στην επιστολή, σύμφωνα με το sputnik, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης έως σήμερα, οι διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας και του ρωσικού προξενείου παρακολουθούν στενά την υπόθεση.

«Η παρακολούθηση των νομικών δικαιωμάτων και συμφερόντων του Ρώσου πολίτη, καταδεικνύει στις ελληνικές αρχές την ανάγκη τήρησης των φυσιολογικών συνθηκών παραμονής του Βίνικ στη φυλακή, όπως επίσης και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας» επισημαίνεται, επιπλέον.

Στην επιστολή τονίζεται, ακόμη, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας έχει ενημερώσει τις αντίστοιχες αρχές της Ελλάδας σχετικά με την απαράδεκτη έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα καταβάλλει το μέγιστο των προσπαθειών σχετικά με τον σεβασμό τόσο των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου, όσο και των κανόνων της διεθνούς νομοθεσίας» καταλήγει η σχετική επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βίνικ βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 26 Νοεμβρίου του 2018, με τον συνήγορο υπεράσπισης να καταγγέλλει στις 10 Ιανουάριου ότι ο «Mr Bitcoin» έχει χάσει τουλάχιστον 17 κιλά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίνικ είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές στις 25 Ιουλίου του 2017, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και των κυβερνοεπιθέσεων.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης των γαλλικών αρχών, με τον Βίνικ να αντιδράει και να συνεχίζει την απεργία πείνας «έως ότου εκδοθεί στη Ρωσία».

«Η υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ είναι μια υπόθεση που εκθέτει την ελληνική δικαιοσύνη και το ελληνικό κράτος. Ο Αλεξάντερ, 39 ετών, με δύο παιδιά τεσσάρων ετών, με μια σύζυγο που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο, κρατείται στη χώρα μας επί 17 μήνες, χωρίς δίκη, ποινή και κατηγορία με απανωτά αιτήματα έκδοσης από ΗΠΑ, Ρωσία και τώρα από Γαλλία» έχει σχολιάσει για την υπόθεση η δικηγόρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου.