Ο Δένδιας τον τελευταίο καιρό έχει γίνει το «κόκκινο πανί» για την καγκελαρία
Έξαλλος ο Νίκος Δένδιας με την Γερμανία που απέρριψε το ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία!

Δώδεκα μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την έκβαση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου μετά την ευθεία επίθεση Δένδια στην Καγκελαρία που μέσω συνέντευξης του στο περιοδικό Politico κατηγόρησε την Γερμανία ότι δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία! Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ιδιαιτέρως καυστικός υπογραμμίζει ότι: «Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που της παρέχει η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», όπως γράφει ο Δήμος Βερύκιος για τις ieidiseis.gr.

Οι δηλώσεις Δένδια επαναφέρουν στην μνήμη μας τις δηλώσεις Θ. Πάγκαλου πριν 30 χρόνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης που κατηγόρησε την Γερμανία ότι είναι «οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος… ένας γίγαντας με πήλινα πόδια και μυαλό μικρού παιδιού», προκαλώντας πολιτικό σεισμό και παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο.

Μπορεί οι τότε δηλώσεις του ευφυέστατου Πάγκαλου να οφείλονταν -σε μεγάλο βαθμό- στον παρορμητισμό και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τον εγκρατή Ν. Δένδια που κινείται ως έμπειρος σκακιστής στην διπλωματική σκακιέρα.

Τα πρώτα «σύννεφα» στις σχέσεις της Καγκελαρίας με την κυβέρνηση των Αθηνών εμφανίστηκαν όταν – εν μέσω της «διαμεσολαβητικής» προσπάθειας του Βερολίνου για την εκτόνωση της ελληνοτουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο- υπεγράφη μυστικά η Συμφωνία για εν μέρει οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Από εκείνη την στιγμή και μετά η Καγκελάριος Μέρκελ , κοινώς «στράβωσε» περαιτέρω με την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Παράλληλα η Καγκελαρία ανεπισήμως εξέφραζε την δυσφορία της για την απροθυμία της Αθήνας -κυρίως του Ν. Δένδια- να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για μια εφ όλης της ύλης συζήτηση, συμπεριλαμβανομένου και του ακανθώδους θέματος της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι για την Καγκελαρία ο Νίκος Δένδιας , τον τελευταίο καιρό έχει γίνει το «κόκκινο πανί», γεγονός που το αξιοποιούν οι άσπονδοι πολιτικοί του φίλοι στην ΝΔ , εντός και εκτός Μαξίμου…

Στο μεταξύ όσο πλησιάζουν οι μέρες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος στριφογυρίζει σαν την μύγα μέσα στα “ρουθούνια” των νησιών της Δωδεκανήσου, η Αθήνα εκτιμάει ότι η Γερμανία αποποιείται τον «διαμεσολαβητικό ρόλο» και προσερχόμενη στην Σύνοδο του Δεκεμβρίου αντί για “μαστίγιο” θα κρατάει “καρότο” για την Τουρκία.

Η Αθήνα δυσαρεστήθηκε σφόδρα με την συνέντευξη του Χάικο Μάας που παραχώρησε πρόσφατα στην «Καθημερινή» και μέσω της οποίας :

• Ευθύς εξ αρχής απεμπόλησε τον ρόλο του διαμεσολαβητή και σημείωσε ότι η προσπάθεια του θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως παροχή «καλών υπηρεσιών».

• Στο Βερολίνο παρά τη «δυσάρεστη έκπληξη» που ένιωσαν με τη νέα βόλτα του Ορουτς Ρέις, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι κάτι θα γίνει έως τον Δεκέμβριο και ο Ερντογάν θα αλλάξει στάση.

• Δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αφεθούν και να αποφασίσουν την ατζέντα των διμερών συνομιλιών !

Δηλώσεις που η Αθήνα τις εξέλαβε ως μεροληψία εκ μέρους ενός κράτους μέλους της ΕΕ έναντι ενός άλλου, δηλαδή της Ελλάδας, που δέχεται προκλήσεις από ένα τρίτο κράτος (Τουρκία) καθώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες.

Πάντως οι δηλώσεις Δένδια στο Politico δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων εντός και εκτός των τειχών.

Όσο γι αυτό κάθε αυτό το θέμα της απόρριψης του αιτήματος για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από την Γερμανία, γεγονός που πυροδότησε την έκρηξη Δένδια, ήταν αναμενόμενη! Συνέβη αυτό που το iEidiseis είχε προβλέψει από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε ότι η Αθήνα σχεδιάζει να διατυπώσει το συγκεκριμένο αίτημα. Είχαμε προειδοποιήσει: Μην το κάνετε διότι είναι μαθηματικά βέβαιον ότι θα φάτε «πόρτα» και το μόνο που θα πετύχετε είναι να εκνευρίσετε περισσότερο την Μέρκελ καθώς θα θυμηθεί τα χουνέρια που έκανε η παράταξη σας -οι κυβερνήσεις της ΝΔ- στην ίδια και την ζημιά που υπέστη η γερμανική αμυντική βιομηχανία.

• Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τις υποσχέσεις που από την μια έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή στην Καγκελάριο ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα των ευρωμαχητικών Eurofighter Typhoon και πίσω από την πλάτη της αγόραζε τα αμερικανικά F-16 !

• Τα καψόνια της κυβέρνησης Καραμανλή και ειδικότερα του Μεϊμαράκη που έβγαλαν τα υποβρύχια 214 ότι γέρνουν και προκάλεσαν παγκοσμίως δυσφήμιση στην Γερμανική ναυπηγική βιομηχανία.

• Τα «είπα – ξείπα» επί Καραμανλή και Σαμαρά για γερμανικές επενδύσεις στην ΕΛΒΟ και τα ΕΑΣ. Η Μέρκελ έστελνε τις γερμανικές βιομηχανίες στην Ελλάδα μετά από συνεννόηση με τους Έλληνες πρωθυπουργούς- τους συντρόφους της στο Λαϊκό κόμμα- και εκείνοι προσέκρουσαν στην αδιαφορία και την ανικανότητα των εκάστοτε Ελλήνων υπουργών…

• Τις συνεχείς οχλήσεις της ίδιας της Καγκελαρίου για να πληρωθούν οι γερμανικές εταιρείες των αρμάτων , των ναυπηγείων , των βλημάτων όταν το ελληνικό σκάφος είχε ήδη προσκρούσει στα βράχια και στα ταμεία δεν υπήρχε «ούτε σάλιο»…

Αυτογκόλ

Τελικώς η κυβέρνηση των Αθηνών διατύπωσε το αίτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Έφαγε «πόρτα» και τώρα διαμαρτύρεται!

Σαφώς και επρόκειτο για αυτογκόλ ! Για ονειροπόλα πρόταση προερχόμενη από μια χώρα (Ελλάδα) που έχει λερωμένη την “φωλιά” της στον τομέα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και ειδικότερα στα deals με την Γερμανική Αμυντική Βιομηχανία.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το iEidiseis η σχέση της Γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας με την Τουρκία είναι μακροχρόνια και έχει βαθιές ρίζες. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832 εκ. ευρώ, από αυτά τα 345 εκ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία.

Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα που θέτει η Ελλάδα για μπλόκο στην παράδοση των υπ;o κατασκευή υποβρυχίων στην Τουρκία είναι αργά για «δάκρυα Στέλλα».

1) Όλα τα υποβρύχια χτίζονται στην Τουρκία.

2) Με το θέμα του εμπάργκο που θέτει η Ελλάδα εγείρονται θέματα υψίστης εθνικής σημασίας για την ίδια την Ελλάδα και για τα οποία υπάρχουν μέγιστες ευθύνες διαχρονικά στις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2000 έως το 2014.
Εθνικό έγκλημα

Προσωπικά θυμάμαι πριν 27 χρόνια όταν επισκέφτηκε το ναυπηγείο του Κίελο ο τότε υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης ( συμμετείχα στην δημοσιογραφική ομάδα μαζί με Γ. Τσακίρη , Τ. Τέλογλου, Λ. Δημάκα) έθετε έναν όρο για την έναρξη των συζητήσεων. Τα υποβρύχια θα σχεδιαστούν από κοινού με Γερμανούς και Έλληνες τεχνικούς βάσει των απαιτήσεων των στελεχών της Βάσης Υποβρυχίων του Ελληνικού Στόλου που ξέρουν τα μυστικά του βυθού του Αρχιπελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η απαίτηση αυτή έγινε ο μπούσουλας τα μετέπειτα χρόνια καθώς προχωρούσαν οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της Σύμβασης. Τα υποβρύχια 214 είναι μια ελληνογερμανική πατέντα που όμοια δεν διαθέτει κανένα άλλο Πολεμικό Ναυτικό του κόσμου ,ούτε και το Γερμανικό !

Και ενώ όταν υπογράφτηκε η σύμβαση το 2000 θεωρούνταν βέβαιο ότι είχε ενσωματωθεί ρήτρα που απαγόρευε στους Γερμανούς να πουλήσουν παρόμοια υποβρύχια σε Τρίτη χώρα χωρίς την άδεια της Ελλάδας και φυσικά επ´ουδενί να παραχωρηθούν τα σχέδια στην Τουρκία, αυτό ΔΕΝ έγινε ! Η συγκεκριμένη ρήτρα έκανε «φτερά»…

Αποτέλεσμα : Κατά την περίοδο 2010-2014 όταν η Τουρκία συζητούσε με τα Γερμανικά Ναυπηγεία για την προμήθεια 6 υποβρυχίων, η Ελλάδα ΔΕΝ έθεσε βέτο στα Γερμανικά ναυπηγεία ώστε να μην δώσουν στην Τουρκία την τεχνογνωσία των ελληνικών υποβρυχίων 214. Θυμίζουμε ότι ήταν η περίοδος που η Ελλάδα έλεγε ότι τα υποβρύχια 214 «γέρνουν». Η Τουρκία που ήξερε ότι τα «υποβρύχια 214» δεν γέρνουν αλλά επρόκειτο για καντρίλιες των Ελλήνων πολιτικών, άδραξε την ευκαιρία και υπέγραψε με τους Γερμανούς την κατασκευή των δικών τους υποβρυχίων φορώντας σε αυτά όλα τα μυστικά των ελληνικών υποβρυχίων!!

Γι αυτό το εθνικό έγκλημα δεν μιλάει κανείς πολιτικός! Σιγή ασυρμάτου και στο κοινοβούλιο! Η αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών σφυρίζει αδιάφορα…

Πηγή: “Θηρίο ανήμερο” ο Δένδιας με την Γερμανία για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Έρχονται απρόβλεπτες εξελίξεις