Αν υποθέσουμε ότι στην Γενική της Συνέλευση η Τράπεζα της Ελλάδας λάμβανε μία τρελή απόφαση να μοιράσει τα αποθεματικά που είχε σε χρυσό σε όλους τους Έλληνες, πόσος χρυσός πιστεύεται ότι θα μας αναλογούσε; 

Αυτό είναι ουσιαστικά που δείχνει ο παρακάτω χάρτης, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. 

Ούτε πόσο πλούσια είναι μία χώρα ούτε πόσο φτωχή. Απλά τα αποθέματα χρυσού που διαθέτει η εκάστοτε κεντρική τράπεζα σε γραμμάρια κατανεμημένα εξίσου στο σύνολο των κατοίκων της. 

Όπως η Ελλάδα κατέχει ένα σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν απόθεμα χρυσού: 10,2 γραμμάρια. Κάποιες άλλες χώρες μπορεί να διαθέτουν πολλαπλάσια ή υποπολλαπλάσια αποθέματα σε άλλα πολύτιμα μέταλλα ή σε συνάλλαγμα, ομόλογα ή μετοχές.   

Τα αποθέματα παλαιότερα – προ ευρώ – βοηθούσαν τους κεντρικούς τραπεζίτες ώστε να εφαρμόσουν νομισματική πολιτική, σήμερα περισσότερο αποτελούν τα «ασημικά» που πωλούνται ώστε να κλείσουν «τρύπες» σε δάνεια. 

Αναμφισβήτητος πρωταθλητής στην Ευρώπη – αλλά και στον κόσμο – είναι η Ελβετία με 128,7 γραμμάρια χρυσού σε απόθεμα να αναλογούν για κάθε κάτοικο της με την Γερμανία (41,9 γρ.) και την Ιταλία (41 γρ.) να ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση. Στον αντίποδα τα θησαυροφυλάκια της Νορβηγίας, Μολδαβίας και Κροατίας στερούνται παντελώς της λάμψης του χρυσού. 

Σε ότι αφορά στην στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, την 31η Δεκεμβρίου 2016 τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό φτάνουν τους 149,1 τόνους και η αξία τους τα 5,2 δισ. ευρώ. 

Το ήμισυ σχεδόν των διαθεσίμων σε χρυσό βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο δεν έχει μετακινηθεί τίποτα τις τελευταίες δεκαετίες. Το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και στην Ελβετία. Η φύλαξη μέρους του χρυσού και εκτός συνόρων αποτελεί διεθνή πρακτική για όλες σχεδόν τις Κεντρικές Τράπεζες. 

news247, mixanitouxronou.gr