Η έξοδος από το μνημόνιο δεν λύνει τα προβλήματα χιλιάδων φορολογουμενων που συνεχίζουν να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητα τους.

Με τα έως τώρα δεδομένα υπολογίζεται να «βγουν» στο σφυρί περίπου 30.000 ακίνητα, όμως την ίδια στιγμή οι τράπεζες προωθούν προγράμματα ρυθμίσεων στεγαστικών δανείων.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», από την Τετάρτη κλιμακώνονται οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες (για την προσεχή Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 528 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί,), ενώ το 2019 προβλέπονται περίπου 50.000 πλειστηριασμοί ακόμη.

Ακόμα το ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζει ότι καταγράφονται… τάσεις φυγής από το νόμο Κατσέλη λόγω της υποχρεωτικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου από 15 Σεπτεμβρίου.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή.

Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί. 

Όπως έγραψε το newpost.gr αναβαθμίζεται, με πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες για το κάθε ακίνητο, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι επισπεύδουσες (δημόσιο, τράπεζες, ιδιώτες) καταχωρούν τα ακίνητα που βγάζουν, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας, σε πλειστηριασμό για ληξιπρόθεσμα ανεξόφλητα χρέη.

Μετά την αναβάθμιση εκτιμάται ότι οι αγοραστές θα επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι σήμερα και έτσι θα μπορούν αρκετά σπίτια, οικόπεδα, βιοτεχνίες κλπ να πωληθούν ευκολότερα.

usay.gr