Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας αλλά και το αναβαθμισμένο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας επισημαίνονται στο φετινό ψήφισμα που εξέδωσε η αμερικανική γερουσία για τον εορτασμό της 198ης επετείου της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα, το οποίο έχει υπογραφεί από 27 γερουσιαστές, αναφέρει τη διαχρονική αφοσίωση της Ελλάδας στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας αλλά και η σταθερή συμμαχική της στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Παρόλα όμως αυτά, υπερβαίνει τις συνηθισμένες αναφορές στην ιστορία και στις κοινές αξίες, προσπαθώντας να αναδείξει την τωρινή πολιτική διάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ειδικότερα, στο ψήφισμα σημειώνεται ότι:

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο φιλοξένησε στην Ουάσινγκτον τον Γιώργο Κατρούγκαλο για την πραγματοποίηση του εναρκτήριου στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Όπως υπογραμμίζεται, ο συγκεκριμένος διάλογος ανέδειξε τη σημασία που έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ως σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ

Η τριμερής εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο είναι όλο και πιο σημαντική για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η προοπτική ενός αγωγού, ο οποίος θα επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τη Δυτική Ευρώπη, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ενεργειακή σταθερότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων, αφού έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες της περιοχής και έχει συνεισφέρει πάνω από 750.000.000 δολάρια σε αναπτυξιακή βοήθεια για την περιοχή.

Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας συμμετέχουν ενεργά σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ο Χριστιανισμός συναντά το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. Στο σημείο αυτό τονίζεται το γεγονός ότι η χώρα μας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τις μουσουλμανικές χώρες όσο και με το Ισραήλ.

Η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για την περαιτέρω διαπολιτισμική κατανόηση, προσέγγιση και συνεργασία σε διάφορους τομείς με την Τουρκία. Επίσης, αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με άλλες χώρες της περιοχής, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, και ότι με αυτό τον τρόπο έχει συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΝΑΥΑΡΧΟ

Η Σούδα και οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν ξανά στο επίκεντρο της γεωπολιτικής κατάστασης στην Α.Μεσόγειο από τον Αμερικανό ναύαρχο διοικητή του νατοϊκού στρατηγείου της Νάπολης , ο οποίος εκθείασε το ένδοξο ελληνικό πολεμικό ναυτικό και τα άξια στελέχη του στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός ναύαρχος James G. Foggo διοικητής του στρατηγείου της Νάπολης , ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα αυτό το μήνα, μίλησε στο προσωπικό των ΗΠΑ σχετικά με τη μεγάλη σημασία της βάσης της Σούδας.

«Ευχαριστούμε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό για την μεγάλη συνεργασία και ισχυρή υποστήριξη! #WeAreNATO», έγραψε στον λογαριασμό του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τ.Πάυατ, για το ελληνικό ΠΝ.

Υπενθυμίζουμε ότι και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία του στη ΣΕΘΑ είχε δηλώσει: «Θεωρούμε ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι σημαντική και μοναδική στον κόσμο, ειδικότερα κατά μήκος του νότιου μέρους της Ευρώπης».

Ο ίδιος αναφέροντας την σημασία αυτή επισήμανε ότι η Ελλάδα ευρίσκεται στο σύμπλεγμα τριών ξεχωριστών στρατηγικών προβλημάτων και υπογράμμισε πως είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπισή τους.

Ουσιαστικά ο Αμερικανός Διπλωμάτης ανέφερε πως η χώρα μας έχει συμπεριληφθεί στην στρατηγική των ΗΠΑ για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον. Τα τελευταία 3 χρόνια και με την στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης οι ΗΠΑ έχουν κάνει την Ελλάδα μια βάση με το ένα μάτι να κοιτάει στην Ανατολική Ευρώπη και το άλλο στην Μέση Ανατολή.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά την αλλοπρόσαλλη στάση της Τουρκίας αποτελούν το πιο ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της Α.Μεσογείου, ειδικά τώρα που θα ξεκινήσει και η «μάχη της Λιβύης» για την εκδίωξη του ISIS, ο οποίος έχει μετακινήσει στην χώρα αυτή χιλιάδες μαχητές.