Την έγκριση σύμβασης δωρεάν παραχώρησης χρήσης τμήματος του ακινήτου ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στη θέση «ΚΟΥΛΙΜΟΣ» ή «ΜΑΓΕΜΕΝΟΥ» Τ.Κ. Απόλπαινας Λευκάδας, με ΚΑΕΚ 340060704201/0/0, προς την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την ανέγερση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ.ΚΕ.Π.Π.) Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν.4662/2020 (ΦΕΚ Α’27/07-02-20), αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, κατά τη συνεδρίασή του -με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας e:Presence.gov.gr- το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το εν λόγω ακίνητο παραχωρείται για 30 έτη (με δυνατότητα παράτασης 10 ετών) στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για κοινωφελή σκοπό και συγκεκριμένα για την κατασκευή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ.ΚΕ.Π.Π.) Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ΠΕ.ΚΕ.Π.Π. θα διαθέτει έναν θάλαμο επιχειρήσεων με τον αρτιότερο και πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ θα βρίσκεται σε λειτουργία σε 24ώρη βάση καθημερινά. Τα προηγμένα συστήματα επικοινωνίας θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θα υπάρχει σύνδεση με το Εθνικό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, όπως και με τα Τοπικά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Θα διευθύνεται από πλήρως καταρτισμένο Διευθυντή και θα είναι στελεχωμένο από προσωπικό, είτε των Σωμάτων Ασφαλείας, είτε των Ενόπλων Δυνάμεων. Στους χώρους του, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν αποθήκες εντός των οποίων θα φυλάσσονται υλικά, απαραίτητα για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί κτλ) σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, εξάλλου, θα πραγματοποιούνται οι κρίσιμες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Σ.Ο.Π.Π.), με την φυσική παρουσία του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας και των Περιφερειακών Διοικητών των Σωμάτων Ασφαλείας. Θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας των αυτοτελών Δ/νσεων της Περιφέρειας, ώστε σε περιόδους κρίσης να μπορούν όλοι, όσοι έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν και να αξιολογούν τα γεγονότα, να είναι παρόντες, να συνεργάζονται με τις Επιστημονικές Επιτροπές και να διαχειρίζονται την εκάστοτε κρίση, σύμφωνα με τις εντολές της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, στάθηκε στην τοποθέτησή της στη σπουδαιότητα ενός τέτοιου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Κέντρου της Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ.ΚΕ.Π.Π.) για τα Ιόνια Νησιά. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η δημιουργία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στη Λευκάδα είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την Περιφέρειά μας, καθώς υπήρχε στο τραπέζι το ενδεχόμενο η τοποθέτησή του να γίνει στην περιοχή της Βόνιτσας για επιχειρησιακούς λόγους και όχι εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Οι εποχές όπου άλλες υπηρεσίες και φορείς, που αφορούν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έφευγαν από τα νησιά μας και πήγαιναν στην αντίπερα ηπειρωτική όχθη, έχουν περάσει. Πλέον φαίνεται ότι οι κρατικοί φορείς σέβονται περισσότερο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια για τη θεσμική αναβάθμισή της και τη συνοχή της».

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου διευκρίνισε επίσης ότι σύγχρονα Τοπικά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας θα γίνουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολιτη.

Από τη δική του πλευρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, υπογράμμισε την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας που πλέον αποκτούν τα Ιόνια Νησιά, ενώ η Λευκάδα αναδεικνύεται για τον χωροταξικό κομβικό της ρόλο. Επεσήμανε τις μεγάλες προσπάθειες, τις οποίες κατέβαλε τόσο η Περιφερειακή Αρχή, όσο και ο ίδιος προσωπικά, καθώς είχε αναλάβει τον ρόλο των διαδικασιών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.