Σοκαριστικές λεπτομέρειες από τη δράση του κυκλώματος – Εξετάζεται αν υπέβαλαν τις γυναίκες σε μέθη και δεν προέβαιναν σε ωοληψίες και εμβρυομεταφορές

Δεκάδες γυναίκες καλούνται να καταθέσουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης

μετά από σχετική παραγγελία του αρμόδιου Εισαγγελέα, για την πολύκροτη υπόθεση των παράνομων υιοθεσιών και της εμπορίας βρεφών μέσω κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά.

Η προκαταρκτική που ήδη «τρέχει» στόχο έχει να διερευνήσει εικονικές ωοληψίες και εμβρυομεταφορές καθώς κατά την αστυνομική επιχείρηση στις εγκαταστάσεις της κλινικής φέρεται να βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, λίστες ονομάτων που δεν ήταν καταχωρημένα στα επίσημα αρχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, οι περιπτώσεις που ελέγχονται αφορούν σε γυναίκες που είχαν απευθυνθεί στην κλινική για τις διαδικασίες της ωοληψίας και της εβρυομεταφοράς.

Και ενώ υποβάλλονταν κανονικά σε μέθη για να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές ενέργειες, τις εξαπατούσαν.

Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει έναν-έναν τους φακέλους αυτών των περιπτώσεων. Οι γυναίκες που θα κληθούν να δώσουν κατάθεση ξεπερνούν τις 200 και προέρχονται από διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Θα ελεγχθεί και η κρυοσυντήρηση

Σε δεύτερο χρόνο, το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης θα κληθεί, με την συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων, να ελέγξει και το κομμάτι της κρυοσυντήρησης.

Θα ερευνηθεί δηλαδή το βιολογικό υλικό που ήδη φυλάσσεται σε ειδικά μηχανήματα στις εγκαταστάσεις τις κλινικής.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, το υλικό που ήδη βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της κλινικής, έχει διασφαλιστεί πλήρως, με προσωπικό ενδιαφέρον του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ήδη έχουν γίνει δύο αυτοψίες στον χώρο από τα αρμόδια κλιμάκια, υπάρχει απρόσκοπτη προμήθεια αζώτου για την λειτουργία των μηχανημάτων κρυοσυντήρησης και επαρκές επιστημονικό προσωπικό.

Ό,τι βιολογικό υλικό υπήρχε στην κλινική, ακριβώς στην κατάσταση που ήταν, έχει ασφαλιστεί πλήρως, από την πρώτη ημέρα κιόλας της αστυνομικής εφόδου.

Σε ό,τι αφορά στις παρένθετες μητέρες, τονίζεται, ότι για όσα ζευγάρια έτρεχε νόμιμα το πρόγραμμα μητρότητας και υπάρχει γενετική ταυτοποίηση,

δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με την παραλαβή των νεογνών μετά τη γέννηση τους στο νοσοκομείο Χανίων.