Μετά την ομιλία του κ. Θεοδωράκη, για την την Κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που έφερε εκνευρισμό στην Νέα Δημοκρατία, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Σταύρος θεοδωράκης είχαν έναν έντονο διάλογο στην Βουλή.

Παρουσία κι άλλων βουλευτών, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν είναι αυτές οι απόψεις του Κυριάκου.

Σταύρος Θεοδωράκης: Είναι οι απόψεις του Γεωργιάδη και πολλών άλλων στελεχών σας.

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Άδωνις εκφράζει τη ΝΔ;

Σταύρος Θεοδωράκης: Εσείς να πείτε αν σας εκφράζει. Αντιπρόεδρος σας είναι…

Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση εντός της Ολομέλειας:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, λοιπόν, με κάθε ειλικρίνεια και με αληθινή απορία να σας ρωτήσω το εξής: Θεωρείτε αυτήν τη Συμφωνία καταστροφική. Θεωρείτε αυτήν τη Συμφωνία βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα. Τότε, γιατί δεν κάνετε το αυτονόητο, γιατί δεν ξεκαθαρίζετε στον ελληνικό λαό απλά και σύντομα ότι ως επόμενη κυβέρνηση θα θέσετε από την πρώτη ημέρα βέτο στην ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ποιος το είπε αυτό;

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχει πει κανείς τέτοιο πράγμα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να πείτε στον ελληνικό λαό…

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για όνομα του Θεού! Δεν έχει πει κανείς τέτοιο πράγμα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ακούστε με, κυρία Μπακογιάννη, κύριε Κουμουτσάκο.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λέτε πράγματα που δεν ισχύουν.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ακούστε με λίγο και απαντήστε.

Να πείτε στον ελληνικό λαό, που τον καλείτε να συνεχίσει να διαμαρτύρεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι εσείς, ως κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψετε την είσοδο καμίας χώρας που θα φέρει το όνομα Μακεδονία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τι λέτε; Λέτε, «θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα του βέτο, εάν και εφόσον χρειαστεί». Αυτό λέτε. Έτσι; Αυτό μπορούμε να το λέμε εμείς, όχι εσείς και θα σας εξηγήσω το γιατί.

Εμείς που ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορούμε να λέμε ότι θα παρακολουθούμε την εφαρμογή της και εάν παραβιαστεί, θα θέσουμε βέτο. Κάποιος, όμως, που λέει ή και εσείς που λέτε a priori ότι αυτή η Συμφωνία είναι προδοτική, ότι είναι παραχώρηση κυριαρχίας, υποχρεούστε, κατά την κοινή λογική, σήμερα και όχι κάποτε, όχι εάν παραβιαστεί, αλλά σήμερα που την λέτε προδοτική Συμφωνία, να πείτε σ’ αυτούς που σας ακολουθούν ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός θα ήταν ο συνεπής επίλογος στο εθνικό σας –εθνικιστικό, κατά την άποψή μου- αφήγημα. Πείτε το, λοιπόν.