Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε η Μόσα τόσο στο Κόσοβο, όσο και σε αυτούς που το στηρίζουν. Τα σημερινά γεγονότα έχουν ανάψει τα αίματα, με τους Σέρβους να έχουν εξοργιστεί με την επιθετική πολιτική της Πρίστινα.

Η Ρωσία στηρίζει το Βελιγράδι, όπως το έχει αποδείξει πολλάκις και πριν λίγο έβγαλε ανακοίνωση, σαν ένα είδος τελεσιγράφου θα λέγαμε, καθώς προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς, πως δεν θα αποδεχθεί άλλη καταπίεση των Σέρβων του Κοσόβου.

Αναλυτικά:

Η δράση σήμερα το πρωί από τις ειδικές δυνάμεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, που κατοικείται από Σέρβους και τη σύλληψη τεσσάρων κατοίκων της περιοχής, αποτελεί μια νέα πρόκληση της Πρίστινα, με στόχο την εκδίωξη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από την περιοχή, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προφανώς η πολιτική που ακολουθείται από τους ηγέτες της Πρίστινα είναι η εθνοκάθαρση και ώθηση ενός «εμπορικού πολέμου» στα Βαλκάνια, όπως αποφάσισε η ‘κυβέρνηση’ του Κοσσυφοπεδίου στις 22 Νοεμβρίου για τους δασμούς στα σερβικά αγαθά στο 100%, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμάκων και άλλων κύριων προϊόντων που εισέρχονται στη νότια επαρχία της Σερβίας (Κοσσυφοπέδιο), αναφέρει το Βαλκανικο Περισκόπιο.

Το μέτρο δημιουργεί αφόρητες συνθήκες στη ζωή του σερβικού λαού που ζει στις εστίες του.

Η Μόσχα καταδικάζει τη σύγκρουση που ξέσπασε στο Κόσοβο και υπενθυμίζει ότι οι διεθνείς δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο «που λειτουργούν με βάση την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποχρεούνται όχι μόνο να απαντήσουν σωστά στις προκλήσεις, αλλά και να δράσουν προληπτικά για την αποφυγή της αύξησης των εντάσεων».

«Έχει κανείς την εντύπωση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες που προστατεύουν τους Αλβανούς του Κοσόβου, μπορούν να περιορίσουν τους κατοίκους του ή να τους ενθαρρύνουν σε επιθετικές πολιτικές.

«Θεωρούμε ότι η στάση της Σερβίας που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη μείωση της έντασης είναι ιδιαίτερα σημαντική», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με το Sputnik στη σερβική γλώσσα.

Όπως αποκάλυψε πρώτα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ στην Ελλάδα, η εισβολή της αλβανικής δύναμης του Κοσσυφοπέδιου ROSU, κατά παράβαση του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ στην Μιτρόβιτσα, προκάλεσε την έκρηξη και εξέγερση των Σέρβων.

Ο δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Γκόραν Ράκιτς καταδίκασε τη βάναυση επίθεση μελών της ROSU και είπε ότι στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα θα ξεσπάσει πραγματικός πόλεμος σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι Αλβανοί της ειδικής δύναμης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Gazeta Express o Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χαραντινάι, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ανέφερε ότι «η δράση των ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου στη βόρεια Μιτρόβιτσα αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα τρέχοντα πολιτικά προβλήματα των Σέρβων, αλλά αφορούσαν την παλαιότερη δολοφονία του Σέρβου ηγέτη Όλιβερ Ιβάνοβιτς, ο οποίος εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 2018.”

Μόνο που ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει αυτά που λέει.

Χιλιάδες Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο κατέβηκαν στον δρόμο σήμερα μετά το επεισόδιο σύλληψης 4 ομοεθνών τους φωνάζοντας με πλακάτ και σερβικές σημαίες: «ΕΕ άνοιξε τα μάτια σου,» «Μην δηλητηριάζετε τα παιδιά μας», «Έρχονται και μας τρομοκρατούν».

Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια διαμαρτυρία, η οποία πραγματοποιήθηκε λόγω της εισαγωγής τεράστιων πρόσθετων φόρων σε αγαθά από τη Σερβία, αλλά και της σύλληψης των τεσσάρων Σέρβων στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Τα άτομα αυτά συγκεντρώθηκαν σε μια δυναμική διαμαρτυρία σε τέσσερις περιοχές του Βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια.

Οι διαδηλώσεις των Σέρβων ξεκίνησαν γύρω στο μεσημέρι και πραγματοποιήθηκαν στο τελωνείο Γιαρίνιε στο Ρουντάρε, στην Zupče και στο Μερντάρε.

«Συνολικά, περισσότεροι από 16.000 συμμετέχοντες διαδήλωσαν σε μια υψηλού επιπέδου αντίδραση», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστα Ιγκόρ Σίμιτς.

Περισσότεροι από 1.000 Σέρβοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα του Jarinje κλείνοντας την κυκλοφορία για πολλές ώρες.

Εκατοντάδες δυσαρεστημένοι Σέρβοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα στο Ζβετσάν, στο μνημείο του Σέρβου πρίγκιπα Λάζαρ, σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας της αλβανικής κυβέρνησης της Πρίστινα.

Στο Λεποσάβιτς διαμορφώθηκε μια «ανθρώπινη» σειρά μήκους πολλών χιλιομέτρων, από πολίτες με σημαίες της Σερβίας και πανό που έγραφαν: «Έχουμε το δικαίωμα στο ψωμί», «Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο» «δεν έχουμε φάρμακα»

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, με την Μόσχα να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.