Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου συνοψίζει έξι λόγους, οι οποίοι κατά την άποψή του καθιστούν το διαχωρισμό κράτους εξουσίας μη απαραίτητη κίνηση. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης καλεί να «μάθουμε τα ιστορικά διδάγματα» για το ζήτημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι ιστορικά που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί δεν είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας. Μαθαίνοντας από τα διδάγματα της ιστορίας σε ό,τι αφορά άλλα χριστιανικά δόγματα και άλλες θρησκείες με τις δικές τους κρατικές οντότητες ανά εποχή, αλλά και την δική μας ιστορική διαδρομή αξίζει να σκεφτούμε τα εξής:

1. Κατά την διάρκεια του Οθωμανικού ζυγού η μόνη οργανωμένη οντότητα που έδινε ταυτότητα στον ελληνισμό, διαχωρίζοντας τον από τις άλλες εθνότητες της αυτοκρατορίας, ήταν η Εκκλησία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την παρουσία της και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα πριν το 1912-1913 και το 1947.

2. Ακούμε τον τελευταίο καιρό διάφορα παραδείγματα που αφορούν τον καθολικισμό, ξεχνώντας ότι σε αυτήν την περίπτωση ήταν ενδεδειγμένο να γίνει ο διαχωρισμός διότι το Βατικανό αποτελεί και κρατική οντότητα.

3. Άλλο παράδειγμα που συνεχώς αναφέρεται είναι ο προντεσταντισμός, που όμως ξεχνούν να αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο δόγμα αναπτύχθηκε απέναντι σε εχθρικές για αυτό κρατικές οντότητες, αφού οι βασιλείς της εποχής ήταν Καθολικοί και εχθρικοί απέναντι στο νέο θρησκευτικό ρεύμα.

4. Σε άλλες θρησκείες όπως οι Σιίτες του Ιράν είδαμε ότι παρόλο τον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους, είχαμε το φαινόμενο της Ισλαμικής επανάστασης.

5. Στην Αγγλικανική Εκκλησία που δεν υπάρχει διαχωρισμός υπαρχει πλήρης ισορροπία.

6. Στις ΗΠΑ που υπάρχει διαχωρισμός λόγω και του θρησκευτικού πλουραλισμού, παρατηρούμε τον έντονο θρησκευτικό φανατισμό που κυριαρχεί και την μισαλλοδοξία απέναντι σε άλλα θρησκεύματα και δόγματα».