Μια περίεργη, τουλάχιστον, επιστολή με την οποία κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική , απέστειλε η Τουρκία. Η επιστολή είναι το λιγότερο εμπρηστική. Σε αρκετά σημεία το ύφος είναι απειλητικό ενώ δεν λείπουν οι απαιτήσεις/συστάσεις και οι προτροπές προς την χώρα μας. 

Επιστολή στον Σταύρο Κοντονή έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απελευθερώσει έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του, ο Γκιούλ αναφέρει ότι «η Ελλάδα έγινε τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες».

Όπως τονίζει:

«Παρακολουθούμε από την απόπειρα πραξικοπήματος και μέτα, πως η Ελλάδα είναι ασφαλές ‘λιμάνι’ για τους εγκληματίες της χώρας μας.

Είναι γνωστό ότι τα αιμοσταγή μέλη (σ.σ. του πραξικοπήματος) πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα, που έγινε τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος χαρακτήρισε τη χώρα μας «ασφαλές λιμάνι για τους εχθρούς της Τουρκίας».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι οι εχθροί της Τουρκίας βλέπουν την Ελλάδα σαν «ασφαλές λιμάνι», προσθέτοντας ότι η στάση της Ελλάδας απέναντι σε άτομα που η Άγκυρα τα αντιμετωπίζει ως οπαδούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, πλήττει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτο να προστατεύονται από την Ελλάδα» άνθρωποι που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα καθώς οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας, Αθηνών των γειτόνων και των συμμάχων ντου ΝΑΤΟ έχουν δοκιμαστεί τους τελευταίους μήνες.

 

Ακολουθεί ολόκληρη επιστολή

«Οι 8 στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο ήταν ανάμεσα στους τρομοκράτες που κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου σκότωσαν 251 άτομα και τραυμάτισαν πάνω από 2 χιλιάδες. Για τρίτη φορά έχει απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους.

Έμαθα με λύπη ότι ένας από τους τρομοκράτες αφέθηκε ελεύθερος.

Η γείτονας και φίλη Ελλάδα ποτέ δεν το αποδέχτηκε, δεν είδε ως νόμιμο και καταδίκασε την αθέμιτη απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία με το πραξικόπημα που έγινε ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας και της τουρκικής κυβέρνησης.

Όμως η Ελλάδα προστατεύει τρομοκράτες και τους δίνει καταφύγιο και αυτό επισκιάζει την αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτό που παρατηρήσαμε από την απόπειρα του πραξικοπήματος μέχρι σήμερα είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές λιμάνι εγκληματιών της χώρας μας.

Είναι γνωστό ότι εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται στην Ελλάδα αιμοβόρα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και συνελήφθησαν ενώ πέρασαν ή προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα παράνομα.

Η Ελλάδα είναι σαν να έχει μετατραπεί σε ένα κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών.

Θέλουμε να δούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση δεν έμειναν μόνο στα λόγια ότι θα στηρίξουν την Τουρκία που εκτέθηκε από το πραξικόπημα.

Ως πρώτο βήμα να ανακοινώσει ότι οι τρομοκράτες πραξικοπηματίες δεν θα μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα και να τους απελάσει αμέσως στη χώρα μας.

Αναμένω να ακολουθήσετε τον δρόμο της απέλασης των τρομοκρατών οι οποίοι δεν πρέπει να προστατεύονται σε κανένα μέρος του κόσμου.

Το διεθνές δίκαιο επιτάσσει να μην προστατεύονται οι τρομοκράτες. Είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Είναι η στάση που πρέπει να έχει κάθε κράτος δικαίου.

Πιστεύω ότι κανένας από εμάς δεν επιθυμεί αυτό το θέμα να μείνει ως μια πληγή στους λαούς μας».

Η απόφαση του ΣτΕ

Στις 19 Ιουλίου 2018, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στην Αλεξανδρούπολη, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα. Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν σκάνδαλο την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Δημ. Κυριλόπουλο, με την απόφαση του, «διατάσσει τη διοίκηση να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του». Επιπλέον το Δικαστήριο επισημαίνει, ότι οφείλει το Δημόσιο να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού.

Ισχύ μέχρι τον Μάιο

Η απόφαση έχει ισχύ ως τον Μάιο, όταν θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί ή όχι άσυλο. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που διατάσσει το Δικαστήριο, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του. Με τη σημερινή απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, έναν από τους οκτώ, για τους οποίους η Άγκυρα επιμένει για την έκδοση τους, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου που υπήρξε αρνητική.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο συγκεκριμένος αξιωματικός πρέπει να φυλάσσεται και να διαμένει υπό ασφαλείς συνθήκες, χωρίς τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από τη χώρα, αφού δεν θα έχει ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ για το θέμα του ασύλου, αν θα του δοθεί η όχι, το Δικαστήριο θα αποφασίσει στις αρχές Μαΐου.