Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλώνει τη θέση του σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη.

Την «ενιαία θέση» του με τους πρωθυπουργούς της αποκαλούμενης «Ομάδας Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τερματιστεί η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη, επισήμανε μετά τη σημερινή συνάντησή τους στην Πράγα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τους πρωθυπουργούς της «Ομάδας Βίσεγκραντ» — της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι και της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις — βρέθηκαν το μέλλον της Ευρώπης, η κλιματική πολιτική, το επόμενο οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ 2021-2027, όπως επίσης το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αυστρία θέλει να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της ως «γεφυροποιός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» για κεντρικά ζητήματα καθώς, κατά την άποψή του, «30 χρόνια από την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος υπάρχει μία ενωμένη Ευρώπη και αυτό είναι καλό, ωστόσο υπάρχουν ταυτόχρονα νέα χαρακώματα, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν».

«Για την Αυστρία είναι σημαντικό να συνεχίσει την καλή συνεργασία με την Δύση και την Ανατολή, ενώ η Ομάδα Βίσεγκραντ, με έναν εμπορικό όγκο 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αυστρίας, μετά την Γερμανία, και ως εκ τούτου πολλές θέσεις εργασίας στην χώρα μας εξαρτώνται από μία καλή εξέλιξη σε αυτές τις χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση χαιρετίστηκε το Ταμείο Κλίματος της ΕΕ, με τον Αυστριακό καγκελάριο να επισημαίνει ότι δεν επιτρέπεται μία επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, και πως το Ταμείο συνιστά μία δίκαιη μετάβαση και ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη των κρατών να εγκαταλείψουν την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα.

Στο θέμα του νέου οικονομικού πλαισίου της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρίνισε ότι η Αυστρία, ως χώρα καθαρός πληρωτής στον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν είναι πρόθυμη να συνεισφέρει με υψηλότερο ποσοστό από εκείνο που έχει μέχρι τώρα και θα παραμείνει στο ανώτερο όριο του 1% του ΑΕΠ.

Την πάγια θέση του για τον «γεφυροποιό ρόλο» της Αυστρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε υπογραμμίσει και κατά τις συνομιλίες του την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία υπήρξε σχετική συνεννόηση για την δική του συμμετοχή στην σημερινή «Συνάντηση Κορυφής» των πρωθυπουργών των τεσσάρων χωρών της «Ομάδας Βίσεγκραντ».

Την παρουσία του στη Συνάντηση στην Πράγα – μετά την οποία ο ίδιος είχε ιδιαίτερες διμερείς συνομιλίες με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις — ο Σεμπάστιαν Κουρτς αιτιολογεί με το ό, τι, όπως τονίζει, «η Αυστρία πρέπει, ως χώρα στην καρδιά της Ευρώπης να αναλάβει ως διαμεσολαβητής ρόλο γεφυροποιού».

Πηγή: Κουρτς: Να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά σύνορα – Τέρμα στην παράτυπη μετανάστευση