Ο Niall McCarthy της Statista σημειώνει ότι ένας μακρύς κατάλογος κυβερνήσεων δεν είναι ακόμη σε θέση να εξασφαλίσει αρκετές δόσεις για να ξεκινήσει τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους. Η Νέα Ζηλανδία, μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην διαχείριση του Covid-19, ξεκίνησε τους εμβολιασμούς μόλις το Σάββατο, ενώ η Αυστραλία χθες.

Η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά οι ελλείψεις του εμβολίου Pfizer BioNTech σημαίνουν ότι θα αρχίσει να παρέχει εμβόλια μόνο στους ηλικιωμένους τον Απρίλιο. Σε άλλα μέρη, η Μογγολία ξεκινά σήμερα την εκστρατεία της με το Covishield, το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca που παράγεται από το Ινστιτούτο Serum στην Ινδία, τουλάχιστον αυτό είναι το αρχικό πλάνο επιλογής.

Όπως δείχνει ο χάρτης (κάτω) που βασίζεται στα παγκόσμια στοιχεία πολλές αφρικανικές χώρες προσπάθησαν να ανταγωνιστούν τις πλουσιότερες κυβερνήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση εμβολίων.

Μέχρι στιγμής, οι μόνες αφρικανικές χώρες που πραγματοποιούν εμβολιασμούς είναι το Μαρόκο (AstraZeneca και Sinopharm), η Αίγυπτος (Sinopharm), η Αλγερία (Sputnik V), η Νότια Αφρική (Johnson & Johnson), οι Σεϋχέλλες (Sinopharm και AstraZeneca), η Ρουάντα (Pfizer και Moderna) , ο Μαυρίκιος (AstraZeneca) και η Ζιμπάμπουε (Sinopharm).

Πηγή: Κορονοϊός: Αυτές οι χώρες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει εμβολιασμούς