Τα φώτα της δημοσιότητας στην Αυστραλία έχει τραβήξει η υπόθεση παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών μέσω κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά 
καθώς οι εκεί Αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ζευγαριών που είναι σε ενεργή συνεργασία με την κλινική για την απόκτηση παιδιού φτάνει τα… 150!

9news

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, την Παρασκευή στάλθηκαν τα αποτελέσματα για τέσσερα από τα εννέα συνολικά βρέφη, που είναι υγιέστατα και φιλοξενούνται στη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων. Και στις 4 περιπτώσεις υπήρξε θετικό αποτέλεσμα.

Έτσι, δύο ζευγάρια από την Αυστραλία και ένα ζευγάρι από την Ιταλία, πήραν -μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Εισαγγελέως- τα μωρά τους.
Ένα ζευγάρι Ιταλών αποχώρησε με δίδυμα και δύο ακόμα ζευγάρια Αυστραλών έφυγαν με τα μωρά τους. Από το Νοσοκομείο αποχώρησαν και οι παρένθετες μητέρες.

Επιπλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα για 4 ακόμα μωρά -δύο δίδυμα και δύο μονά- αφού έχουν εμφανιστεί και έχουν δώσει δείγμα DNA ένα ζευγάρι Ιταλών, ένα ζευγάρι Βρετανών και ένα ζευγάρι Ελλήνων.
Τη Δευτέρα οι γονείς, που πήραν τα μωρά θα επιστρέψουν στο Νοσοκομείο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ οι γιατροί της Μονάδας Νεογνών θα εξετάσουν τα βρέφη.

Στο μεταξύ, μετά τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις γιατρού και εμβρυολόγου, τα ζευγάρια έχουν βρεθεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» καθώς δεν γνωρίζουν τι μέλλει γεννέσθαι με τα έμβρυά τους ενώ αρκετοι από αυτούς αναφέρουν ότι «έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά» από τις εξελίξεις.

Οι παρένθετες μητέρες είναι με καταγωγή από Γεωργία και Ρουμανία ενώ οι λεχώνες μετά την παράδοση των νεογνών έλαβαν επίσης εξιτήριο από την μαιευτική κλινική.

Όπως πληροφορεί το zarpanews.gr, στα Χανιά βρίσκονται εδώ και τρεις μέρες ανταποκριτές από τέσσερα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το 10 news first, to 7news Australia και το 9news Australia κανάλια εθνικής εμβέλειας και της εφημερίδας Herald Sun που είναι η πρώτη σε κυκλοφορία στην Αυστραλία.

Τα τηλεοπτικά δελτία καλύπτουν την υπόθεση με εκτενή ρεπορτάζ ενώ παρά την μεγάλη διαφορά ώρας, προχωρούν και σε ζωνταντές συνδέσεις τρεις φορές την ημέρα.

Χθες, έξω από την κλινική, ένας εκ των ανταποκριτών μετέδωσε ότι μίλησε με Αυστραλή υπήκοο η οποία προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την κλινική για να παραλάβει τα ωάριά της, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

«Οι γονείς έχουν μείνει μετέωροι μετά τις συλλήψεις και το κλείσιμο της κλινικής. Τα μωρά τους είναι σε ειδική μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο Χανίων και τους ζητούν ταυτοποίηση DNA

]
ώστε στη συνέχεια με εισαγγελική εντολή να μπορέσουν να τα δουν και μετά να τα πάρουν» ανέφερε στην ανταπόκρισή της η Ashlee Mullany για το δίκτυο 7.

«Βαθαίνει το σκάνδαλο»

Η Carrie-Anne Greenbank για το 9news σημειώνει πως όσα μωρά ταυτοποιούνται μπορούν άμεσα να παραλαμβάνονται από τους γονείς.

«Τα μωρά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου» σημειώνει ενώ την κατάσταση χαρακτηρίζει «μπάχαλο» σε δηλώσεις του ο δικηγόρος των ζευγαριών.
Ο ίδιος μεταφέρει την έκπληξή του για την συγκεκριμένη κλινική η οποία όπως λέει λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια με επαγγελματισμό.

Ο Sam Everingham, πρόεδρος οργανισμού που λειτουργούσε ενίοτε ως «σύνδεσμος» για την προωήθηση της γονεϊκότητας σημειώνει πως πάνω από 100 οικογένειες έχουν επηρεαστεί από το σκάνδαλο

ενώ νομικοί υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου για τις παρένθετες ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να κάνουν την διαδικασία στην Αυστραλία.