Σύμφωνα με όσα είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, μιλώντας τη Δευτέρα 29/6 στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Κέρκυρας, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΙΝ, την ερχόμενη Τετάρτη, πρόκειται να συζητηθούν οι όροι δημοπράτησης και εάν υπερψηφιστεί το θέμα, εντός του Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του έργου.

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο εντάχτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών (ΕΣΠΑ 2014-20) με προϋπολογισμό 4,9 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην οποία ανήκει το κτίριο. Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση του κτιρίου της VILLA ROSSA, τη διάσωσή του ως ιστορικού και αρχιτεκτονικού μνημείου, την πλήρη ανάπτυξη του ακινήτου με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του και την αξιοποίησή του ως πολιτιστικό κτίριο με εκθεσιακούς χώρους, στους οποίους περιλαμβάνεται και αναπτύσσεται η ιστορία της πόλης της Κέρκυρας, αλλά και η σύγχρονη προβολή της, καθώς θα στεγαστεί το film office.

Τι έργο θα γίνει

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της Βίλλα Ρόσσα περιλαμβάνουν:

  • Αποκατάσταση του φέροντα οργανισμού του κυρίως κτιρίου και του κτιρίου του παλαιού στάβλου από τις βλάβες που έχει υποστεί, με επισκευή ενίσχυσή του, με εφαρμογή των αρχών αναστήλωσης
  • Αποκατάσταση των κτιρίων στην αυθεντική τους μορφή
  • Εξασφάλιση καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού
  • Αναβάθμιση των Η/Μ δικτύων
  • Άμεση πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου τους

Αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με υπαίθριους χώρους εκθέσεων, πολιτισμού και αναψυχής, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας την υπάρχουσα βλάστηση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο σύνολο με τα κτίρια, και παρουσιάζει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος με πυκνή βλάστηση και σπάνια αιωνόβια δένδρα.

Το ιστορικό της VILLA ROSSA

H VILLA ROSSA ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1864 από τον Νικόλαο Ασπιώτη ο οποίος είχε αγοράσει το οικόπεδο. Μετά το θάνατό του Νικόλαου Ασπιώτη κληρονομήθηκε διαδοχικά από τους εκάστοτε απογόνους της οικογένειας ώσπου το 1997 αγοράστηκε από το Δημόσιο μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Στα τέλη του 1999 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχωρεί τη VILLA ROSSA στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας με συγκεκριμένους όρους για την αποκατάσταση του κτηρίου ενώ στις αρχές του 2000 η παραχώρηση αυτή γίνεται αποδεκτή έναντι 85 εκατομμυρίων δραχμών. Ως προς τη χρήση της VILLA ROSSA, πρόταση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς το 2003 δεν τελεσφόρησε. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2005 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου με έγγραφό της ενημερώνει τη Νομαρχία ότι προωθείται εισήγηση για ανάκληση της απόφασης παραχώρησης λόγω του ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι παραχώρησης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 5 ετών. Μετά από αλληλογραφία ωστόσο με την ΚΕΔ στοιχειοθετήθηκε από πλευράς Νομαρχίας ότι έχουν προωθηθεί προκαταρκτικές διαδικασίες για την αξιοποίηση του κτηρίου.

Το 2011 ο τέως Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου είχε αποστείλει επιστολή στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου-ΚΕΔ (μετέπειτα Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ) ζητώντας μετατροπή των όρων της σύμβασης και παράταση χρονικού περιθωρίου μέχρι το 2013. Το έργο της εκπόνησης μελέτης εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ 2007 -13 στον Άξονα Προτεραιότητας “10 – Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής” του Ε.Π. “Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι” με προϋπολογισμό 488 χιλ €. Στις 30 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός αναδόχου εκπόνησης μελέτης. Έκτοτε και μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους 2014 ο διαγωνισμός «έπεσε θύμα ενστάσεων» με αποτέλεσμα να μην ευοδωθεί. Τον Δεκέμβριο 2017 επί θητείας του ΠΙΝ Θεόδωρου Γαλιατσάτου συμβασιοποιήθηκε το έργο των μελετών για την αποκατάσταση της Βίλα Ρόσσα. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν το 2018 και εστάλησαν προς έγκριση στην Εταιρεία Νεότερων Μνημείων στα Ιωάννινα. Τον Μάιο 2019 εγκρίθηκαν. Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου υπέγραψε την ένταξη του έργου «Αποκατάσταση VILLA ROSSA» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-20» με προϋπολογισμό 4.901.000€. Αναμένεται η έγκριση των όρων του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΙΝ, για να ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου, του οποίου η ολοκλήρωση προβλέπεται το 2022.