Σε καταγγελία που αφορά στην μη επαρκή κάλυψη των αναγκών καθαριότητας σε 44 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εν μέσω μάλιστα πανδημίας, προχωράει η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

“Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό καθαριότητας για να καλύψει όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου. Το αποτέλεσμα είναι, αυτά τα σχολεία να μην μπορούν να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που αναφέρουν συνεχείς καθαρισμούς αιθουσών, κοινόχρηστων χώρων, τουαλετών, αντικειμένων και επιφανειών. Ο κίνδυνος που προκύπτει εν μέσω πανδημίας είναι μεγάλος. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής ότι ο σχεδιασμός της υλοποιείται κανονικά και ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, η πραγματικότητα είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Η Δημοτική Αρχή προχώρησε στις 31/12/2020 στην απόλυση 48 συμβασιούχων καθαριστών/ριων ορισμένου χρόνου, τους οποίους είχε προσλάβει μόλις στις 21/10/2020. Παρά το ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε προειδοποιήσει, δεν έγινε ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε να υπάρξει ανανέωση των συμβάσεων έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσματων μέχρι τώρα πολιτικών των κυβερνήσεων, της έλλειψης προσωπικού και της χρόνιας υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου. Σκοπός τους είναι η εξοικονόμηση πόρων από τη μεριά του κράτους, που πειθήνια υλοποιούν διαχρονικά και οι Δημοτικές Αρχές.

Η δημόσια εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως κόστος με τραγικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών και στις εργασιακές σχέσεις του εκπαιδευτικού και του υπόλοιπου προσωπικού.Είναι απαραίτητο η Δημοτική Αρχή να λύσει άμεσα το πρόβλημα που θα οξυνθεί όταν ανοίξουν και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές, να απαιτήσουν το προσωπικό καθαριότητας που χρειάζονται τα σχολεία ώστε να είναι ασφαλής η εκπαιδευτική διαδικασία. Η οριστική λύση είναι η πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας”.