Αποκάλυψη βόμβα από την βρετανική εφημερίδα The Sun, η οποία επικαλούμενη πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών γράφει ότι ο Πούτιν έχει ήδη δημιουργήσει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, όπου στέλνει δυνάμεις της GRU, Spetsnaz, S-300 και πυραύλους Kalibr με σκοπό τον έλεγχο της βόρειας Λιβύης και των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει στείλει ήδη ισχυρές ρωσικές δυνάμεις και προηγμένα οπλικά συστήματα στη Λιβύη προκειμένου να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και να εκβιάσει με αυτό τον τρόπο την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική The Sun.

Η βρετανική σελίδα επικαλούμενη πηγές της εντός των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι οι διοικητές των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν έχει ήδη δημιουργήσει δύο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στο Τομπρούκ και την Βενγκάζη, μέσω της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Wagner Group, η οποία έχει κατά το παρελθόν συνδεθεί με το Κρεμλίνο και τον Ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με τη The Sun, στην Λιβύη έχουν σταλεί ήδη οι υπερσύγχρονοι ρωσικοί πύραυλοι Kalibr, αλλά και το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-300.

Ο Πούτιν φέρεται να έχει συνάψει συμμαχία με τον ισχυρό στρατιωτικό ηγέτη της Λιβύης, τον Στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ήδη ελέγχει την Ανατολική Λιβύη.

Ο Στρατηγός Χαφτάρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λαμβάνει επίσης και βαρύ οπλισμό και στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία.

Με αυτή την κίνηση του ο Πούτιν, αποσκοπεί στον έλεγχο της βόρειας Λιβύης, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διόδους μεταναστών προς την Ευρώπη, αλλά και μια σημαντική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή που τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έλεγχος της περιοχής θα δώσει την δυνατότητα στην Ρωσία να δημιουργήσει μια ακόμα ναυτική βάση στην Μεσόγειο από την οποία η Ρωσία θα μπορεί να απειλήσει και το Γιβραλτάρ.

Πηγή: onalert.gr, thesun.co.uk