Η Κίνα θα κατασκευάσει επτά νέα εργαστήρια για την αντιμετώπιση επικίνδυνων ασθενειών και ένα θα απέχει λίγες μόνο ώρες από τα ρωσικά σύνορα. Επί του παρόντος, η χώρα διαθέτει μόνο μία τέτοιου τύπου εγκατάσταση, στη Γουχάν, πόλη που αποτέλεσε το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού.

Πριν από το 2026, η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει πέντε έως επτά εργαστήρια, σε διαφορετικές περιοχές, το καθένα με τη δική του εξειδίκευση. Στην πόλη Χαρμπίν το εργαστήριο θα ασχολείται με ζωονοσογόνες λοιμώξεις, όπως ο κορονοϊός καθώς και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα στον άνθρωπο.

«Το Χαρμπίν αποτελεί το κέντρο της επαρχίας Heilongjiang, όπου εντοπίζονται πολλές φυσικές εστίες εγκεφαλίτιδας που προκαλούνται από κρότωνες, ιούς αφθώδους πυρετού και πανώλης», δήλωσε ο Σεργκέι Νετέσοφ, επιστήμονας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ. «Η τοποθεσία ενός τέτοιου εργαστηρίου είναι λογική και δικαιολογημένη».

Τα νέα ερευνητικά κέντρα της Κίνας θα κατασκευαστούν για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις BSL-4, το υψηλότερο επίπεδο προφυλάξεων βιοασφάλειας. Τα εργαστήρια BSL-4 χρησιμοποιούνται συχνά για έρευνα σχετικά με εύκολα μεταδιδόμενα παθογόνα, όπως ο ιός έμπολα.

Οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν εξελιγμένα συστήματα φιλτραρίσματος αέρα καθώς και συσκευές χωρίς ραφές και τραχιές επιφάνειες. Όλες οι εργασίες εκτελούνται με ενδυμασία υπό πίεση και το προσωπικό πρέπει να περάσει από ντους χημικής απολύμανσης πριν φύγει.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ορισμένοι συνωμοσιολόγοι ισχυρίστηκαν πως η πανδημία είναι αποτέλεσμα διαφυγής του ιού από εργαστήριο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι έχει δει αποδείξεις που δίνουν υψηλό βαθμό εγκυρότητας ότι ο ιός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Πηγή: Η Κίνα κατασκευάζει εργαστήριο ιολογίας στα ρωσικά σύνορα