Από την επόμενη αγωνιστική σεζόν το VAR (Video Assistant Referee) θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο, το οποίο θα επιτρέπει στον διαιτητή να αναθεωρεί αποφάσεις στις οποίες εντοπίζεται ένα σαφές και προφανές σφάλμα και ίσως αποδειχθούν καθοριστικές για τη ροή του παιχνιδιού.

Ο στόχος της εισαγωγής του VAR στα ελληνικά γήπεδα είναι να δοθεί έμφαση στη διαφάνεια και να υποστηρίξει τεχνικά τους διαιτητές ώστε να λάβουν τη σωστή απόφαση καθώς βασίζεται στα instant replay των επίμαχων φάσεων. Ήδη, επί ευρωπαϊκού εδάφους, Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία έχουν ήδη υιοθετήσει το VAR.

Η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού και η λειτουργία του συζητούνται εδώ και καιρό, ενώ ο Γιώργος Βασιλειάδης -υφυπουργός αθλητισμού- επιθυμούσε την εισαγωγή του από πέρυσι. Τελικά, στις αρχές του 2018 αποφασίστηκε ότι το VAR θα εισαχθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και Κύπελλο από την επόμενη σεζόν.

 Έπειτα από μελέτες για το κόστος ενός τέτοιου συστήματος, η Πολιτεία αποφάσισε  να διαθέσει το κονδύλι, στο πλαίσιο της προσπάθειας της για εκσυγχρονισμό και αποφυγή άσχημων επεισοδίων στα γήπεδα. Σίγουρα, μετά τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν στο φετινό πρωτάθλημα, η ανάγκη για το VAR καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική.

Φυσικά ένα τέτοιο σύστημα δεν ακυρώνει τον διαιτητή, αφού το ποσοστό επιτυχίας των διαιτητικών αποφάσεων  χωρίς το VAR αγγίζει το 93%, που είναι ήδη ένα υψηλό ποσοστό. Ωστόσο,  με τη βοήθεια του VAR φτάνει το 99%.

Οι περιπτώσεις που ουσιαστικά θα μπορεί να επεμβαίνει το VAR είναι τέσσερις: Γκολ, πέναλτι, κόκκινη κάρτα, λανθασμένη ταυτότητα. Πιο αναλυτικά, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια παράβαση που μπορεί να καταστήσει άκυρο ένα γκολ, να διασφαλίσει αν η κατακύρωση ενός πέναλτι είναι σωστή, να επιβεβαιώσει ή όχι την αποβολή ενός παίκτη με κόκκινη κάρτα και τέλος, να παρέμβει στην περίπτωση όπου
ενδέχεται να έχει γίνει λάθος στην ταυτότητα του παίκτη που προειδοποιήθηκε ή απεβλήθη.

Συνεπώς, η χρήση του συστήματος υποβοήθησης μέσω βίντεο θα γίνεται μόνο σε κρίσιμες και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενες φάσεις.

Η πρώτη παρουσίαση στους διαιτητές πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΠΟ και η εκπαίδευση τους αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Μπορεί για φέτος πρωταθλήτρια να είναι η ΑΕΚ, αλλά σίγουρα την επόμενη χρονιά ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα θελήσουν να πάρουν ρεβάνς. Μετά το πολυτάραχο πρωτάθλημα που κόστισε στον δικέφαλο του βορρά τους περισσότερους βαθμούς, η ομάδα θα προσπαθήσει να μπει ακόμα πιο δυναμικά στην επόμενη σεζόν. Ο ΠΑΟΚ άλλωστε ήταν πολύ κοντά με την ΑΕΚ στη διεκδίκηση και αν δεν υπήρχαν τα επεισόδια, η μάχη για τον τίτλο θα ήταν σώμα με σώμα.

Όσο για τον Ολυμπιακό, που είχε τη χειρότερη απόδοση εδώ και χρόνια, έχει ήδη διορίσει στην τεχνική ηγεσία τον Πέδρο Μαρτίνς, έπειτα από την  παραίτηση του Όσκαρ Γκαρθία. Έτσι, θα προσπαθήσει να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη ώστε να γίνει και πάλι μια ανταγωνιστική ομάδα ενόψει της νέας σεζόν.