Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, το διαμηνύει σε όλους τους τόνους, όμως, το στοιχείο του αιφνιδιασμού είναι πάντα στα χέρια του.

Ήδη ακούγονται όλο και πιο έντονα φωνές ότι ο αιφνιδιασμός αυτός μπορεί να γίνει προς τα τέλη Ιουνίου, προτού οι Ελληνες ξεκινήσουν τις διακοπές τους και μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες ασφαλώς και δεν επιτρέπουν κάλπες, αλλά μπορούν να «αντέξουν» μια προεκλογική περίοδο.

Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι ιδιαίτερα βαρύ για την κυβέρνηση, κυρίως μετά την επίθεση του Παύλου Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, όπως υπογραμμίζεται σε ρεπορτάζ των «Νέων».

Δεν είναι τυχαία εξάλλου, και η εσπευσμένη προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού, στενών συνεργατών του και του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή του Γιώργου Χουλιαράκη. Εκεί εξετάστηκε ο νέος κύκλος παροχών και ουσιαστικά η απόφαση είναι να ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα το… ταμείο του κράτους με φόντο και τις ευρωεκλογές.

Η λογική ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για τη διανομή του υπερπλεονάσματος», που μεταδίδεται από κυβερνητικούς παράγοντες, ενισχύει το σενάριο περί πρόωρης προσφυγής σε κάλπες τον Ιούνιο.

Κάτι βεβαίως που θα κριθεί και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αναφέρει το crashonline.gr.

Μια διαχειρίσιμη ήττα, δηλαδή μικρό ποσοστό διαφοράς θα άνοιγε το δρόμο για προκήρυξη εκλογών ακόμη και από την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 27 Μαίου.
Εδώ και καιρό στο Μαξίμου σχεδιάζουν στρατηγικές με βάση τo σενάριο της ήττας με διαφορά 3%-5% και άμεσης προκήρυξης εκλογών με «αέρα» νίκης.

Από την άλλη, μια μεγάλη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στις ευρωεκλογές, με ταυτόχρονο καταποντισμό των κυβερνητικών «εκλεκτών» σε δήμους και περιφέρειες (ειδικά αν Δούρου, Ηλιόπουλος, Νοτοπούλου δεν περάσουν καν στο δεύτερο γύρο) θα μπορούσε να επισπεύσει τις εξελίξεις.

Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να σταθεί μια κυβέρνηση αν έχει χάσει με 8 – 10 μονάδες διαφορά και με συνεχές σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση;