Νέα παράταση αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς περισσότερες από 2,3 εκατoμμύρια δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην παράταση των δηλώσεων για διάστημα 10 έως και 15 ημερών.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η παράταση, θα συνεχιστούν οι υποβολές εντός του Αυγούστου και οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον φόρο σε επτά μηνιαίες δόσεις αντί των οκτώ που προβλέπει η νομοθεσία για όσους αποστείλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά μέχρι τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως σήμερα έχουν υποβληθεί 4.083.803 δηλώσεις και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς νέα παράταση θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση περισσότερες από 150.000 δηλώσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μόνο μία ημέρα υποβλήθηκαν περισσότερες από 100.000 δηλώσεις, κάτι που δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 29 Ιουλίου.

Στην περίπτωση που ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν ανεβάσει ταχύτητες το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκασθεί να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ώς και τα μέσα Αυγούστου,

με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν μετά τον Ιούλιο δήλωση θα πρέπει να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε 7 μηνιαίες δόσεις.

Όμως η παράταση δεν υπάρχει στις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα επανεξετάσει το αίτημα που του έχουν υποβάλει λογιστές και φοροτεχνικούς λίγο πριν την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας.

Πηγή: Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση 15 ημερών; – Ποιοι χάνουν τις 8 δόσεις