Η Κυβέρνηση δρομολογεί ένα πρόγραμμα επιδότησης δόσεων ενυπόθηκων δανείων, προκειμένου να στηρίξει χιλιάδες συνεπείς δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Με το πρόγραμμα επιδότησης των δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποτρέψει μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Το μέτρο θα αρχίσει να τρέχει από τον Ιούλιο με την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα αφορά σε νοικοκυριά και επαγγελματίες που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Στη βάση του προγράμματος, όσοι έχουν λάβει στεγαστικά, καταναλωτικά ή επαγγελματικά δάνεια έχοντας βάλει υποθήκη την κύρια κατοικία τους και εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, θα κερδίσουν γενναίο κούρεμα στις δόσεις των δανείων τους.

Το κράτος κάθε μήνα και για διάστημα εννέα μηνών θα καλύπτει μεγάλο μέρος της δόσης του δανείου τους, με το ποσοστό της κρατικής επιδότησης για τους ενήμερους δανειολήπτες να ξεκινάει από το 90% της μηνιαίας δόσης στο πρώτο τρίμηνο, να μειώνεται στο 60% της δόσης για το δεύτερο τρίμηνο και να διαμορφώνεται στο 40% στο τρίτο τρίμηνο του προγράμματος.

Η επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων αφορά σε δανειολήπτες που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ ενώ για τους εργαζόμενους θα πρέπει να είχε ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού ή να έχουν χάσει τη δουλειά τους ή να μειώθηκε σημαντικά ο μισθός τους.

Αν στην οικογένεια ο ένας σύζυγος είναι πληττόμενος και ο άλλος όχι, εργάζεται για παράδειγμα στο Δημόσιο ή είναι συνταξιούχος ή δεν εντάχθηκε σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης εργασίας, το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται.

Από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται με το ξέσπασμα της κρίσης.

Πηγή: Επιδότηση δόσεων: «Ομπρέλα» προστασίας για χιλιάδες δανειολήπτες – Τι πρέπει να ξέρετε