Νέα «νέα μέτρα» στα σκαριά – Δείτε που μειώνεται ο ΦΠΑ από 24% σε έως και 6%Αλλάζει όλα ξανά στο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στην ημέρα κιόλας σχεδιάζεται να ανακοινωθεί

η ένταξη στη λίστα με τις επιχειρήσεις που πλήττονται, και ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητος) που έχουν δηλωθεί σαν δευτερεύουσες δραστηριότητες.

Και αυτό επειδή πολλές επιχειρήσεις άλλη δραστηριότητα ή κλάδο έχουν δηλώσει σαν τον Κύριο ΚΑΔ, αλλά από άλλη Δευτερεύουσα δραστηριότητα έχουν τελικά τα πιο σημαντικά έσοδα.

Εντάσσοντας έτσι -εκτός από τους Κύριους- και Δευτερεύοντες Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας,

η κυβέρνηση θα καλύψει χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζομένους τους που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ως τώρα ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι με τις αποφάσεις 1053 και 1054 που δημοσιεύθηκαν προ ημερών, αποκλείονταν αυτομάτως από τα μέτρα στήριξης

όσες επιχειρήσεις δεν είχαν Κύριο ενεργό ΚΑΔ στις 20/3/2020, ο οποίος να εντάσσεται στη λίστα που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πλέον όμως θα εξετάζονται αν ανήκουν και οι δευτερεύοντες ΚΑΔ στη σχετική λίστα, αλλά και ο τζίρος που δηλώνεται στο Ε3 ανά κλάδο,

ώστε να αποδεικνύεται ότι υπάρχει πράγματι δραστηριότητα που έχει πληγεί-και όχι απλώς ένας ΚΑΔ που παρέμενε ανενεργός και δεν πλήττεται από την κρίση.

Προς το παρόν πάντως, έχουν ξεπεράσει πλέον τις 250.000 οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη δηλώσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

για να ενταχθούν στα μέτρα προστασία. Στις επόμενες 5 ημέρες αναμένεται ο αριθμός τους να τετραπλασιαστεί.

Για όλους αυτούς που πλήττονται και εντάσσονται στο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε εχθές σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες

ότι πρέπει να προσφέρουν ουσιαστικότερη στήριξη σε όσους «γονάτισαν» λόγω του κορωνοϊού -και όχι απλώς αναστολή πληρωμών ως τον Σεπτέμβριο όπως έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Την ίδια στιγμή και η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί την απόφαση για επιστροφές φόρου – εξπρές σε επιχειρήσεις που τις περιμένουν.

Με εντολή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, για ποσά επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων,

ύψους μέχρι 30.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η πληρωμή θα γίνει άμεσα χωρίς άλλες ελεγκτικές διαδικασίες και καθυστερήσεις.

Ως εκκρεμείς υποθέσεις, νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου γιατις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μέχρι την 20/3/2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ).

Για όσες επιστροφές φόρων γίνουν με αυτήν τη διαδικασία, θα διενεργηθούν σε δεύτερη φάση δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Επιπλέον, με μια σειρά καταιγιστικών διατάξεων και αποφάσεων, μειώνεται δραστικά ο ΦΠΑ από 24% σε έως και 6%, όπως για παράδειγμα:

· Μάσκες προστασίας και γάντια

· αποστειρωμένα υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλη, εμποτισμένα με απιονισμένο νερό, που περιέχουν απορρυπαντικό και άλλες καθαριστικές ουσίες

· παρασκευάσματα τύπου χλωρίνης

· αντισηπτικά

· μαντηλάκια που διαθέτουν αλκοόλη (ισοπροπυλική αλκοόλη)

· αλκοολούχες λοσιόν

· απολυμαντικά προϊόντα για τον καθαρισμό χώρων νοσοκομείων ή ιατρικών εργαλείων.

Επιπλέον, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών και υπηρεσιών

στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς με φορέα του δημοσίου τομέα ή με ΝΠΙΔ που έχει συσταθεί με ειδικό νόμο για το δημόσιο συμφέρον.

Και αυτό καθώς τις τελευταίες ημέρες πολλές εταιρείες προχωρούν σε δωρεές υγειονομικού υλικού και ιατρικών μασκών προς το ΕΣΥ.

Πηγή: Επίδομα 800 ευρώ: Aνατροπή στις ΚΑΔ – Εντάσσονται και δευτερεύουσες δραστηριότητες