Ερντογάν και Πούτιν έχουν κάνει το απόλυτο colpo grosso με το σχέδιο «γεφύρωσης» του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στα Βαλκάνια ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πολυποίκιλη δράση λόγω φυσικά της τεράστιας αντίθεσης τους σε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σας θυμίσουμε, πως η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει εκδώσει εδώ και πολύ πολύ καιρό ανακοίνωση με την οποία τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Διάφορες επιλογές υπάρχουν προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να προμηθευτεί ρωσικό φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων είναι και ο αγωγός Turkish Stream.

Η κατά προτεραιότητα κατεύθυνση για την επέκταση της δεύτερης γραμμής του αγωγού Turkish Stream είναι η Βουλγαρία — Αυστρία, όμως η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει ρωσικό φυσικό αέριο από τον αγωγό, όπως δήλωσε στο Sputniknews.gr πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Συζητήθηκαν δύο επιλογές για την επέκταση του αγωγού μέσω της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η τελική επιλογή θα καθοριστεί με τις αυστηρές εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι σε εξέλιξη είναι τα έργα για την επέκταση του Turkish Stream σε Βουλγαρία και Σερβία. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες επιλογές για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι το αέριο από τον Turkish Stream να φτάνει στην Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας. «Υπάρχει και άλλη επιλογή, αναφέρεται στο πρωτόκολλο — αυτή είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Poseidon από την Ελλάδα στην Ιταλία», δήλωσε η πηγή.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Poseidon θα μπορεί να παραδίδει 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

«Ο αγωγός φυσικού αερίου Trans-Adriatic μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί. Αυτό είναι δυνατό στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου, το οποίο επιτρέπει σε τρίτα μέρη να τον χρησιμοποιήσουν. Όλες αυτές οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», επεσήμανε η πηγή.