Τη νέα του σύσταση για τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson αναμένεται να εκδώσει την επόμενη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Ο EMA είπε ότι συνεργάζεται στενά με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία συνέστησε τη διακοπή της χρήσης του εμβολίου αφού έξι γυναίκες παρουσίασαν θρομβοεμβολικά επεισόδια, λίγο μετά τον εμβολιασμό τους με το εν λόγω σκεύασμα.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ τονίζει πως ενώ η αξιολόγηση του εμβολίου βρίσκεται σε εξέλιξη, παραμένει της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων για παρενέργειες.

Χτες, ο Οργανισμός σημείωσε πως δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και αυτής της πάθησης.

«Η ασφάλεια των πολιτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Ακολουθούμε μια επιστημονική προσέγγιση και επομένως τις απόψεις του EMA. Και ο EMA εξετάζει αυτό το ζήτημα. Προς το παρόν δεν είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων. Ο EMA συνεχίζει να ερευνά το ζήτημα και να βλέπει ποιες ενέργειες θα συμβουλεύει», υπογράμμισε χτες πηγή της Κομισιόν.

Οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, φτάνουν σήμερα στη χώρα μας και σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου.

Η Ελλάδα αναμένει από την Johnson & Johnson 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων έως και τον Ιούνιο, ενώ έως τα τέλη του ίδιου μήνα η εταιρεία έχει συμφωνήσει να παραδώσει 55 εκατ. δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χτες η FDA ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ασθενούς από θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο της J&J ενώ ένας δεύτερος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Πηγή: Εμβόλιο Johnson & Johnson: Την επόμενη εβδομάδα η νέα σύσταση του ΕΜΑ