Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα ληγμένα χημικά που έριξαν αστυνομικές δυνάμεις στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής για τη Μακεδονία.

Μετά τα περί σχεδίου εισβολής στη Βουλή που η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι γνώριζε κιόλας και επιμένει πως η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.

Ωστόσο όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου τώρα από τη αστυνομία υποστηρίζουν για τη χρήση των ληγμένων δακρυγόνων πως άδειασαν οι αποθήκες.

Συγκεκριμένα πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως επειδή οι κουκουλοφόροι έχουν καλύτερο εξοπλισμό από τους αστυνομικούς και συγκεκριμένα καλύτερες αντιασφυξιογόνες μάσκες, τα ΜΑΤ αναγκάζονται να ρίξουν τουλάχιστον 15 δακρυγόνα προκειμένου να απομακρύνουν τους κουκουλοφόρους.

«Παλιότερα ένας ψεκασμός με χημικά έφτανε», αναφέρει χαρακτηριστικά στλέλεχος των ΜΑΤ.

Κατά συνέπεια η εκτεταμένη χρήση χημικών είχε ως αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. να ξεμείνει από απόθεμα και έτσι αναγκάστηκε να ανασύρει από τις αποθήκες τα ληγμένα. Πρόκειται για δακρυγόνα, που έχουν αγοραστεί μετά από διαγωνισμό το 2017 από εταιρεία της Βραζιλίας.

Πόσο κοστίζουν τα δακρυγόνα

Σημειώνεται πως η αγορά των δακρυγόνων είναι πολυδάπανη, καθώς ενδεικτικά μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης κοστίζει 70 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς ενός δακρυγόνου κυμαίνεται από 45 έως 80 ευρώ το ένα.