Η Βουλή των Ελλήνων, μέσω της Βιβλιοθήκης της, ο Δήμος Κέρκυρας και η Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας, παρουσιάζουν την έκθεση Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κερκυραίος πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος.

Στις 21 Μαΐου 2018 και ώρα 5.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Τμήμα Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης του Δήμου, η έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα διπλωμάτη και πολιτικού. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου.
Η έκθεση ακολουθεί το αφήγημα της έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο» που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο 2016 και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για τη διετία 2018-2019 που υλοποιεί ο Δήμος Κέρκυρας έχοντας την προεδρία του «Δικτύου Πόλεων Ι. Καποδίστριας».

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε ψηφιακές αναπαραγωγές, έγγραφα, έντυπες εκδόσεις, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης που παραχωρούνται από φορείς όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη κ.ά.
Παράλληλα, η παρούσα έκθεση εμπλουτίζεται με τεκμήρια που προέρχονται από πλήθος φορέων, τόσο της τοπικής -και όχι μόνο- κοινωνίας όσο και ιδιωτών, που ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα του Δήμου και της Πινακοθήκης να παραχωρήσουν υλικό για τις ανάγκες της έκθεσης.
Πρόκειται για πρωτότυπα έργα τέχνης και τεκμήρια που διέθεσαν με συγκινητική προθυμία τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, το Μουσείο Καποδίστρια, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, το Ίδρυμα Πολιτισμού AlphaBank, ο Σ. Γαούτσης, ο Σ. Ανδρεάδης και η οικογένεια Α. Κόσκορου.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018,στόχο έχει να φέρει σε επαφή το κοινό με την χαρισματική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια και να αναδείξει την επιρροή του έργου του, στη σύγχρονη κοινωνία.

Διοργάνωση: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Δήμος Κέρκυρας
Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας

Εγκαίνια: Δευτέρα 21 Μαΐου& ώρα 5:30 μ.μ.

Τόπος: Τμήμα Μόνιμης Συλλογής Πινακοθήκης Δ. Κέρκυρας
Διάρκεια έκθεσης: 21/05/2018 – 30/12/2018
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00
(εκτός Δευτέρας & αργιών)
Επικοινωνία: 26610-48690, pinakcrf1@gmail.com