Νίκη του Μ.Νετανιάχου δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ, με τον ίδιο να φαίνεται πολύ σίγουρος για την εκλογική του επιτυχία. Μια νέα θητεία του Μ.Νετανιάχου θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής του Αιγαίο και της Α.Μεσογείου, καθώς αυτός ήταν ο άνθρωπος που έκανε τα σημαντικά πρώτα βήματα για ενίσχυση της στρατιωτικής συμαχίας με την Ελλάδα.

«Ήταν μια μεγάλη και φανταστική νίκη», ήταν τα πρώτα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς τους υποστηρικτές του. Με τα μέχρι στιγμής προσωρινά αποτελέσματα και έξιτ πολ ο Νετανιάχου προηγείται του κυριότερου αντιπάλου του, του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για τη «νύχτα μιας μεγάλης νίκης» έχοντας στο πλευρό του στο Τελ Αβίν τη σύζυγό του Σάρα η οποία ήταν συγκινημένη.

«Είμαι πολύ συγκινημένος αυτή τη νύχτα» και συνέχισε: «Θα είναι μια δεξιά κυβέρνηση. Αλλά σκοπεύω να είμαι πρωθυπουργός όλου του Ισραήλ, δεξιά και αριστερά, Εβραίοι και μη-Εβραίοι».

Οριακό προβάδισμα στον Νετανιάχου

Νωρίτερα και μέσα στη διάρκεια της νύχτας οι πιθανότητες που είχε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη ήταν ενισχυμένες.

Το Λικούντ προηγείται οριακά

Η ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση μετέδιδε ότι μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων, το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, εξασφαλίζει 40 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής.

Ο συνδυασμός του Μπένι Γκαντς, του στρατηγού ε.α. ο οποίος μολονότι εντελώς νέος στην πολιτική κονίστρα μπόρεσε να αναδειχθεί στον κύριο αντίπαλο του πρωθυπουργού, κατακτά 35 έδρες.

Παράλληλα, νεότερα δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις εξόδου φέρουν το Λικούντ να προηγείται οριακά του Μπλε και Λευκού ψηφοδελτίου του Γκαντς με 35 έδρες έναντι 34.

Παλαιστινιακή αντίδραση: Οι Ισραηλινοί ψήφισαν υπέρ της «ατελείωτης κατοχής»
Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σάεμπ Ερεκάτ έκρινε, αφού μεταδόθηκαν τα έξιτ πολ, μετά τις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ ότι οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του status quo σε ό,τι αφορά «την κατοχή της Παλαιστίνης».

«Υπέρ του απαρτχάιντ»

Τα έξιτ πολ υποδεικνύουν πως οι Ισραηλινοί «ψήφισαν υπέρ του απαρτχάιντ», υπέρ της «ατελείωτης κατοχής», υποστήριξε ο Ερεκάτ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Με βάση τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα, εξήγησε, «μόλις 18 μέλη από τα 120 της Κνέσετ (της ισραηλινής Βουλής) τάσσονται υπέρ (της λύσης) των δύο κρατών στα σύνορα του 1967».

Ο δεύτερος τη τάξει στην ΟΑΠ προφανώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αθροίζοντας τις έδρες του κόμματος των ισραηλινών αράβων Χαντάς-Ταάλ, του Μερέτς και των Εργατικών.