Η ομόφωνη απόφαση στοχεύει στον περιορισμό των πηγών εισοδήματος του “καθεστώτος” του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας υιοθέτησε η ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο, τονίζοντας ότι προστέθηκαν 78 άτομα και οκτώ οργανισμοί στη λίστα.

«Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα κατά 78 Λευκορώσων και οκτώ οντοτήτων. Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της κλιμάκωσης των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και τη βίαιη καταπίεση της κοινωνίας, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων. Επιπλέον, επτά άτομα και μία οντότητα που εντάσσονται σε αυτόν τον νέο γύρο περιοριστικών μέτρων σχετίζονται με την αναγκαστική και παράνομη προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ, της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων και υπό κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφίας Σαπέγκα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η κρατική επιχείρηση Belaeronavigatsia είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας. Γι’ αυτό φέρει την ευθύνη για την εκτροπή της επιβατικής πτήσης FR4978 στο αεροδρόμιο του Μινσκ χωρίς κατάλληλη αιτιολόγηση σιτς 23 Μαΐου. Αυτή η πολιτικά υποκινούμενη απόφαση είχε στόχο τη σύλληψη και κράτηση του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ραμάν Προτάσεβιτς και της Σοφίας Σαπέγκα και αποτελεί μορφή καταπίεσης κατά της κοινωνίας και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία» σημειώνεται.

Πηγή: ΕΕ: ”Μπαράζ” κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας