Οι αρμοδιότητες, οι πόροι, ο έλεγχος νομιμότητας των αποφάσεων και ο τρόπος εκλογής των αιρετών ήταν τα θέματα στα οποία επικέντρωσαν οι παρατάξεις κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, του σχεδίου Κλησθένης που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Διαπαραταξιακή επιτροπή θα επεξεργαστεί περαιτέρω την κοινή θέση του Συμβουλίου που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία, και αποτελεί υιοθέτηση της απόφασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων που ζητά δίμηνη παράταση της διαβούλευσης προκειμένου να γίνει γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση. 

Οι παρατάξεις όπως σημειώνει η ert της Κέρκυρας αναφέρθηκαν κατά κόρο στην εφαρμογή της απλής αναλογικής και των ζητημάτων που θα δημιουργήσει στην λειτουργικότητα της ανάδειξης Δημάρχου με ξεχωριστή εκλογή δημοτικών συμβούλων, η πλειοψηφία των οποίων ενδέχεται να μην συμμερίζεται το πρόγραμμά του.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι ο έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων της Αυτοδιοίκησης από το Υπουργείο θα καταστήσει τους Δημάρχους επαίτες, ιδίως κατά την ανάγκη έκτακτων χρηματοδοτήσεων ενώ ζήτημα υπάρχει και με τη θεσμοθέτηση αυτοτελών πόρων που θα στηρίξουν τη συνολική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Στους συνδέσμους που ακολουθούν, ακούμε την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μερόπη Υδραίου και τον εκπρόσωπο της παράταξης Τρεπεκλή Γιώργο Μάμαλο.