Δύο κτίρια εμβαδού περίπου 1.000 τ.μ. θα οικοδομηθούν «μάλλον» με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τις προϋποθέσεις που θα διέπουν τη δημιουργία ενός χώρου ενημέρωσης του κοινού και ενός υπόγειου χώρου για την επίσκεψη στα ευρήματα.

Αφού ο επισκέπτης θα ενημερώνεται στον χώρο πληροφόρησης για την «κάθοδό» του στο σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα, θα μπορεί να κατέλθει και να δει από κοντά τον μαζικό τάφο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προτιμούν να αποφευχθεί μια κυκλική διαδρομή γύρω από τις ομαδικές ταφές ενδέχεται να τεθούν ηλικιακοί περιορισμοί – τουλάχιστον για ασυνόδευτους μικρούς επισκέπτες.

Μέσα στον χώρο των ευρημάτων οι συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης θα είναι σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και θα τοποθετηθεί ειδικός, χαμηλός φωτισμός. Τα οστά θα προστατεύονται από τη διάβρωση ενώ έχει προταθεί και η δημιουργία ενός δεύτερου, περίκλειστου χώρου – κελύφους.

Παλαιότερη απόφαση του ΚΑΣ προβλέπει την απόσπαση των ευρημάτων σε μεγάλα μπλοκ προκειμένου να στεγανοποιηθεί το υπέδαφος. Ο χώρος μόνιμης προστασίας θα πρέπει να εξασφαλίζει την επαναφορά των ευρημάτων στην αρχική τους θέση.

Για τη χρηματοδότηση φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε ξανά η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Διδασκάλου.   Το έργο θα είναι ενταγμένο στο τοπίο του πάρκου αλλά παράλληλα θα διατηρεί μία διακριτή ταυτότητα. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, «δεν πίνουμε μπύρες ούτε παίζουμε μπάλα πάνω από τον χώρο ταφής».

Πηγή: «Δεσμώτες του Φαλήρου»: Ανάδειξη της συγκλονιστικής, αρχαίας ομαδικής ταφής