Η τουρκική λίρα βυθίζεται και ο πρόεδρος Ερντογάν την κρατάει σε τροχιά πτώσης σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, επισημαίνοντας ότι η ραγδαία υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας της Άγκυρας να ισορροπήσει τη νομισματική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Τον κατήφορο του νομίσματος επιταχύνει η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ειδικά οι εξελίξεις στη Συρία, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του CNBC, ενώ επισημαίνεται πως είναι αμφίβολο εάν η ανάκαμψη της περασμένης Παρασκευής θα έχει συνέχεια για τη λίρα, από τη στιγμή, που Τούρκοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει προσπάθεια στήριξης του νομίσματος, αποφεύγοντας ωστόσο την όποια συγκεκριμένη αναφορά για το τι σχεδιάζουν να κάνουν.

«Η πολιτική του πανίσχυρου προέδρου Ερντογάν που δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι του ελέγχου του πληθωρισμού προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές εδώ και καιρό.

»Ο πρόεδρος, που αποκαλεί εαυτόν εχθρό των επιτοκιακών αυξήσεων έχει ουσιαστικά εμποδίσει την κεντρική τράπεζα από το να προβεί σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει στο 10,23%» αναφέρει το CNBC, ενώ υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Ερντογάν περί «επίθεσης στην τουρκική οικονομία».

Η λίρα έχει υποτιμηθεί 13,9% από τον Αύγουστο έως σήμερα, φτάνοντας την περασμένη εβδομάδα στο ιστορικό ναδίρ των 4,1944 λιρών ανά δολάριο.

Την Παρασκευή ανέκαμψε 0,74% στις 4,08 λίρες ανά δολάριο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την γενική εικόνα των διαρκών πιέσεων. 

Παράλληλα οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων έχουν ανέλθει σε υψηλά πολλών μηνών, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε το Φεβρουάριο κατά περισσότερο από 60% σε σχέση τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Το CNBC υπενθυμίζει τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ότι η τουρκική οικονομία είναι, εξαιτίας των παραπάνω δεδομένων, άκρως ευάλωτη σε μεταβολές στο διεθνές περιβάλλον και σε άμεσο κίνδυνο υπερθέρμανσης.