Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας προχώρησε σε αναφορά για εκχέρσωση στο νησί Γκερέκου από τις 18 Σεπτεμβρίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το δελτίο τύπου του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

Στη νότια πλευρά του ακρωτηρίου Τούρκο – λιμνοθάλασσα Γκερέκου, απέναντι από τα Ενετικά ναυπηγεία και σε οπτική επαφή με αυτά, εκτελούνται εκχερσώσεις με μπουλντόζα, μπάζωμα του αιγιαλού (περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου) μέσα σε χαρακτηρισμένο και απαλλοτριωμένο από το υπουργείο περιβάλλοντος μικρό υγρότοπο 17 στρεμμάτων, προστατευόμενη και προστατευτέα περιοχή.
Μέσα σε αυτόν τον υγρότοπο υπάρχει λιβάδι από σπάνια και προστατευόμενα είδη φυτών (όπως το limoniun κ.α.). Επίσης διαβιούν προστατευόμενα είδη πτηνών martin pescatori, σταχτοτσικνιάς, ερωδιός και άλλων..
Το μπάζωμα έχει προχωρήσει μέσα στον υγρότοπο και η μπουλντόζα παραμένει εκεί έτοιμη να συνεχίσει το έργο περιβαλλοντικής καταστροφής.
Υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης τη διάσωση του υγροτόπου και σταματήσει άμεσα η συνέχιση των εργασιών αυτών , υποχρεώνοντας τους υπευθύνους για αυτό στην επαναφορά του αιγιαλού στη θέση του πριν το μπάζωμα.