Οργή επικρατεί στην κατεχόμενη Β. Ήπειρο κατά του καθεστώτος Ε. Ράμα. Στην Αλβανία τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει χώρα ένας γενικός ξεσηκωμός, όμως ο Ελληνισμός, έχει τους δικούς του λόγους που αντιστέκεται.

Πρώτον η καταπίεση που δέχεται από τα Τίρανα, δεύτερον η εκτέλεση του ήρωα Κ. Κατσίφα δεν ξεχνιέται, με το καθεστώς να αρνείται ακόμα και τώρα να δώσει απαντήσεις.

Σε πρώτη φάση, οι Έλληνες σε πολλά χωριά προσπαθούν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα με γκράφιτι. Τα ελεγχόμενα ΜΜΕ φθάνουν στο σημείο να χαρακτηρίσουν εξτρεμιστές αυτούς που τα γράφουν! Είναι μια πρώτη μορφή αντίστασης, η οποία θα λάβει τεράστιες διαστάσεις, όσο θα συνεχίζεται η καταπίεση.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Μετά την εμφάνιση αντι-αλβανικών γκράφιτι στην είσοδο του χωριού της Φοινίκης, η κατάσταση έχει προχωρήσει, γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Παρόμοια συνθήματα (με το Fuck Albania) εμφανίσθηκαν τώρα περισσότερα και μεγαλύτερα. Οι Έλληνες εξτρεμιστές σχεδόν σε κάθε χωριό (της ελληνικής μειονότητας) έχουν γράψει αντι-αλβανικά συνθήματα, αναφέρει ο echedoros.

Μπορείτε να τα δείτε αυτά εύκολα στους δρόμους, στο σχολείο και ακόμη πιο εμφανές είναι αυτό μπροστά στο δήμο της Φοινίκης, όχι περισσότερο από 10 μέτρα.

Το παράξενο σε όλα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από κανένα θεσμικό όργανο εκεί. Το Κίνημα «Ξύπνα Αλβανέ» πριν από λίγες ημέρες έστειλε επίσημη επιστολή στο δήμο, αλλά αυτό δεν έδωσε ακόμη καμία απάντηση.

Το κίνημα αυτό καλεί τις αστυνομικές αρχές να αντιδράσουν σε αυτές τις ρατσιστικές επιθέσεις. Κάθε αντι-αλβανική πρακτική δεν εξυπηρετεί κανέναν. Το συνεταιριστικό πνεύμα ή η συνύπαρξη μεταξύ των μειονοτήτων και των Αλβανών πρέπει να είναι σαφής και φυσιολογική, γράφει το δημοσίευμα του sarandaweb.net.

Δείτε βίντεο:

Δείτε εικόνα:

Όλα αυτά βέβαια για τους προκλητικούς Αλβανούς θυμίζουν στιγμές από το 1994

Μάλιστα η CIA, σε έγγραφα που βγήκα πριν λίγα χρόνια, θεωρούσε ότι αν ξεκινούσε ελληνικός απελευθερωτικός αγώνας της Βορείου Ηπείρου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου θα μπορούσε να ενωθεί η Ελλάδα με την Βόρειο Ηπειρο και να αποκατασταθεί η ιστορική αδικία.

Με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο της επίθεσης της ΜΑΒΗ την 10η Απριλίου του 1994 σε αλβανικό συνοριακό φυλάκιο στην Επισκοπή η CIA ενημερώνε την Αλβανία, ότι μια ένωση της Ελλάδας, με τη Βόρεια Ήπειρο, ήταν εφικτή και θα περιλάμβανε την περιοχή μεταξύ των ποταμών Σκουμπίνι και Βιόσα όπως αποκαλύπτεται από αποχαρακτηρισμένα έγγραφά της.

Δηλαδή στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν οι Αλβανοί γίνουν σημαντικότεροι για τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή κάτι που φάνηκε με τον βομβαρδισμό ισοπέδωσης της Σερβίας από το ΝΑΤΟ και την βίαιη αποκοπή του Κοσόβου από τον σερβικό εθνικό «κορμό» υπήρχε η προοπτική της ένωσης της Ελλάδας με την Βόρεια Ήπειρο και το αναγνώριζε η ίδια η CIA η οποία χαρακτήριζε το μειονοτικό ελληνικό κόμμα της «Ομόνοιας» ως «πέμπτη φάλαγγα» στην Αλβανία.

Η εποχή, το 1994, είναι λίγο πριν την αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στην Βοσνία και την δημιουργία του μουσουλμανικού κράτους σταα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το έγγραφο κάνει σαφή αναφορά στα ιστορικά δεδομένα της περιοχής και πως βρέθηκε υπό αλβανική κυριαρχία και για το Πρωτόκολο της Κέρκυρας το οποίο δεν τηρήθηκε ποτέ το οποίο προέβλεπε αυτονομία της Β.Ηπείρου και έδινε τη νομική βάση για την δημιουργία αντάρτικου και την ένωση Ελλάδας-Βορείου Ηπείρου.

Μάλιστα δίνει και όρια αυτής της περιοχής, πολύ βορειότερα από την Βόρεια Ηπειρο, με τον χαρακτηρισμό «Περιοχή που διεκδικείται από τους Ελληνες εξτρεμιστές»!

Η ΜΑΒΗ

Την 10η Απριλίου 1994 σημειώθηκε αιματηρό επεισόδιο στο αλβανικό συνοριακό φυλάκιο της Επισκοπής. Οι Αλβανοί κατηγόρησαν την ελληνική πλευρά ως υπεύθυνη για το επεισόδιο και προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις και ανακρίσεις Ελλήνων μειονοτικών. Λίγες ήμερες αργότερα φυλάκισαν έξι απο τα ηγετικά στελέχη της «Ομόνοιας».

Παραπέμφθηκαν οι πέντε σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, αλλά δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις δικονομικές εγγυήσεις και οι κατηγορούμενοι στερήθηκαν στην ουσία στο δικαστήριο, το δικαίωμα στην υπεράσπιση.

To Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου (MABH), ήταν ελληνική απελευθερωτική οργάνωση που έδρασε στον γεωγραφικό χώρο της Βορείου Ηπείρου κατά την διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής της Αλβανίας από τον Άξονα (1941-1944).

Η οργάνωση τελικά διαλύθηκε από τους Αλβανούς εθνικιστές της Μπαλί Κομπετάρ και τους άνδρες του αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του Ενβέρ Χότζα.

Είχε σχέσεις με τον ΕΔΕΣ, και πολέμησε ηρωικά στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, τόσο τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές, όσο και τους κομμουνιστές του Χότζα και τους Αλβανούς εθνικιστές.

Με την αποχώρηση του ελληνικού Στρατού από την Βόρειο Ήπειρο (Απρίλιος 1941), σημειώθηκαν βιαιότητες στην περιοχή, από ομάδες ατάκτων ενόπλων καθώς και ιταλικού στρατού κατά του ελληνικού πληθυσμού.

Η νέα ΜΑΒΗ.: Οι επιθέσεις του 1984, 1991 και 1994

Τα έτη 1984 επί Εμβέρ Χότζα, το 1991 και το 1994, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις κατά αλβανικών στόχων, σε Αλβανία και Ελλάδα. Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις έφερε το ίδιο όνομα (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου).

Δεν υπάρχουν στοιχεία, όμως, για υποτιθέμενη σύνδεση με την οργάνωση που έδρασε την δεκαετία του ’40, καθώς υπάρχει μεγάλο χρονικό κενό και δεν έχουν υποστηριχθεί υποθέσεις για πιθανή επιβίωσή της καθ’ όλο το διάστημα του καθεστώτος Ε. Χότζα στην Αλβανία.

(Κεντρική εικόνα από το αρχείο)