Σχεδόν 600 παιδιά εισήχθησαν σε νοσοκομεία των ΗΠΑ με ένα σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο που σχετίζεται με το νέο κορονοϊό για τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια της αιχμής της πανδημίας, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σε έκθεση την Παρασκευή.

Το σύνδρομο φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων (MIS-C) είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που έχει παρόμοια συμπτώματα με τοξικό σοκ και την νόσο Kawasaki, όπως πυρετό, εξανθήματα, πρησμένους αδένες και, σε σοβαρές περιπτώσεις, καρδιακή φλεγμονή.

Έχει αναφερθεί σε παιδιά και εφήβους ασθενείς περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη του COVID-19.

Με την αύξηση των περιπτώσεων COVID-19, θα μπορούσε να υπάρξει αυξημένη εμφάνιση MIS-C, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι εμφανές αμέσως λόγω της καθυστέρησης στην ανάπτυξη συμπτωμάτων, ανέφεραν οι συγγραφείς της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την ομάδα απόκρισης COVID-19 του CDC.

Τον Μάιο, το CDC δημοσίευσε μια συμβουλευτική μελέτη για την υγεία με λεπτομέρειες σχετικά με το πώς εκδηλώνεται το MIS-C σε ασθενείς και ζήτησε από τους κλινικούς ιατρούς να αναφέρουν ύποπτα περιστατικά στις ΗΠΑ σε τοπικά και κρατικά τμήματα υγείας.

Από τις 29 Ιουλίου, οι κρατικές υπηρεσίες υγείας σε ολόκληρη τη χώρα ανέφεραν συνολικά 570 ασθενείς με MIS-C που είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια από τις 2 Μαρτίου έως τις 18 Ιουλίου.

Μεταξύ των περιπτώσεων MIS-C, όλοι οι ασθενείς που εξετάστηκαν ήταν θετικοί σε COVID-19 και 10 πέθαναν, ανέφερε το CDC στην έκθεση. Τα δεδομένα είναι σύμφωνα με δύο μελέτες στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο και αρκετές αναφορές για το σύνδρομο μεταξύ των ασθενών με COVID-19 στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία.

Η έκθεση, ανέφερε το CDC, υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η διάκριση ασθενών με MIS-C από εκείνους με οξύ COVID-19 και άλλες υπερφλεγμονώδεις καταστάσεις είναι κρίσιμη για έγκαιρη αναγνώριση, έγκαιρη διάγνωση και άμεση θεραπεία.

Πηγή: Σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με τον κορονοϊό εντοπίστηκε σε περίπου 600 παιδιά