Ο λουκουμάς, (στην κυπριακή διάλεκτο λοκμάδες, στα Αραβικά και στα Τούρκικα lokma και στα Ποντιακά “τσιριχτά”), είναι ένα γλυκό δημοφιλές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

Παρασκευάζεται από ζύμη τηγανισμένη σε καυτό λάδι. Οι λουκουμάδες έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου και περιχύνονται με μέλι ή με σιρόπι, γαρνίρονται με κανέλλα και μερικές φορές με ζάχαρη άχνη.

Οι λουκουμάδες ονομάζονται σβιγκοί από τους Έλληνες Εβραϊκής καταγωγής, που τους προσφέρουν σαν γλυκό τα Χριστούγεννα. Αναφέρεται ότι η λέξη προέρχεται από τους Ρωμανιώτες, αν και προέρχεται από τη μεσαιωνική γερμανική λέξη swinge. Ένα παρόμοιο γλυκό αναφέρεται στην Ιταλία ως sfingi di San Giuseppe.Στην Τουρκία, οι λουκουμάδες προσφέρονται παραδοσιακά στις κηδείες  και σε διάφορες εκδηλώσεις.

Μπορεί οι λουκουμάδες να περιέχουν μέλι και καρύδια, τροφές με σημαντική θρεπτική αξία, όμως  τα όποια οφέλη αυτών των τροφών εξουδετερώνονται πλήρως από το τηγανισμένο λάδι, στο οποίο βουτιόνται οι λουκουμάδες. «Οι λουκουμάδες τραβούν το λάδι και το λίπος του λαδιού, σαν σφουγγάρι». Επιπλέον, εξαιτίας του τηγανίσματος, οι λουκουμάδες είναι και πολύ πλούσιοι σε βλαβερά trans λιπαρά οξέα.

Το «κακό» σε αριθμούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν υπολογίσει κανείς το λάδι που έχουν οι λουκουμάδες, το ζυμάρι και το μέλι, μία μερίδα από το δημοφιλές γλυκό μεταφράζεται σε περίπου 600 θερμίδες! Ο αριθμός είναι τεράστιος αν σκεφτεί κανείς πως η μέση γυναίκα που κάνει καθιστική ζωή χρειάζεται περί τις 1.500 θερμίδες ημερησίως, για να διατηρεί το βάρος της.

Αν, λοιπόν, προσέχετε το βάρος σας αλλά λατρεύετε τους λουκουμάδες αρκεστείτε, αντί για μερίδα, σε έναν μόνο λουκουμά!

panosplatritis.health

Πηγή: Πόσες θερμίδες έχουν οι λουκουμάδες;