Το παντζάρι είναι ένα βολβώδες λαχανικό που τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στην κατηγορία των υπερτροφών (superfoods) λόγω των πολλαπλών οφελών του για την υγεία. Το παντζάρι μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο σε διάφορες μορφές, αλλά μια από τις πιο εύκολες και υγιεινές μορφές κατανάλωσής του είναι ως χυμός, σύμφωνα με το Wikihealth.

Ποια είναι τα οφέλη του χυμού παντζαριού;

  1. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός το οποίο θεωρείται πως οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιου του αζώτου στο αίμα και βοηθούν στη διεύρυνση και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

  1. Βελτιώνει την αντοχή κατά την άσκηση

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2012, η κατανάλωση χυμού παντζαριού αυξάνει τα επίπεδα νιτρικών στο πλάσμα, γεγονός το οποίο βοηθά στην ενίσχυση της σωματικής απόδοσης κατά την άσκηση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε πως οι ποδηλάτες που έπιναν 2 φλιτζάνια χυμού παντζαριού καθημερινά βελτίωσαν το χρόνο ολοκλήρωσης των 10 χιλιομέτρων κατά περίπου 12 δευτερόλεπτα.

  1. Μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011, τα νιτρικά άλατα που παρέχει ο χυμός παντζαριού μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων και στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης.

Συγκεκριμένα, μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νιτρικά άλατα, όπως ο χυμός παντζαριού, οι μαγνητικές τομογραφίες των ηλικιωμένων, που συμμετείχαν στη μελέτη, έδειξαν αυξημένη ροή του αίματος στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου, οι οποίοι σχετίζονται με τη γνωστική ικανότητα και συμπεριφορά. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των οφελών του χυμού παντζαριού στην πρόληψη ή επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας.

  1. Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Ο χυμός παντζαριού είναι χαμηλός σε θερμίδες και δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την αρχή της ημέρας, χωρίς να παρέχει επιπλέον θερμίδες.

  1. Μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Το έντονο κόκκινο χρώμα των παντζαριών οφείλεται στις βεταλαΐνες, που αυτά περιέχουν. Οι βεταλαΐνες είναι υδατοδιαλυτές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών στο σώμα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, οι βεταλαΐνες μπορεί επίσης να προστατεύουν από την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους που να επιβεβαιώνουν αυτή τη δράση.

  1. Είναι καλή πηγή καλίου

Τα παντζάρια είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Επομένως, η κατανάλωση χυμού παντζαριού με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων του καλίου στο αίμα σε βέλτιστα επίπεδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα πολύ χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και να έχουν απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις.

  1. Είναι καλή πηγή αρκετών απαραίτητων μετάλλων

Εκτός από το κάλιο, ο χυμός παντζαριού περιέχει ικανοποιητικές συγκεντρώσεις μερικών ακόμη απαραίτητων μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο.

  1. Είναι καλή πηγή φολικού οξέος

Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα και πρόληψη των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτόν, όπως η δισχιδής σπονδυλική στήλη και η ανεγκεφαλία.

Ο χυμός παντζαριού είναι μια καλή πηγή φολικού οξέος, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά στην πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων φολικού οξέος καθημερινά, ιδιαίτερα για άτομα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

  1. Υποστηρίζει την καλή λειτουργία του ήπατος

Ορισμένοι παράγοντες, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή και η έκθεση σε τοξικές ουσίες, μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Η βεταΐνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που περιέχει ο χυμός παντζαριού, μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ και στην προστασία του από τις τοξίνες.

  1. Μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη

Μια μελέτη του 2011 σε αρουραίους διαπίστωσε πως το εκχύλισμα παντζαριού μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αύξησε τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης. Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα πιθανότατα οφείλονται στα φλαβονοειδή που περιέχουν τα παντζάρια. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση χυμού παντζαριού από άτομα με υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική.

Τι απαιτεί προσοχή στην κατανάλωση χυμού παντζαριού;

Η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως βετουρία, κατά την οποία τα ούρα και τα κόπρανα γίνονται κόκκινα ή ροζ. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε κάποιον που δεν το περιμένει.

Τέλος, άτομα που είναι επιρρεπή στις πέτρες στους νεφρούς δεν πρέπει να πίνουν χυμό παντζαριού, διότι αυτός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα, τα οποία σχηματίζουν κρυστάλλους στα ούρα και μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς.