Αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη με υπερήχους και ποσοστό επιτυχίας 80% υπόσχεται νέα τεχνική.

Ένα χρόνο μετά τη θεραπεία, το 65% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν εμφάνισαν καμία ένδειξη καρκίνου

Γιατροί έκαναν χρήση υπερήχων για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του προστάτη, στο πλαίσιο νέας έρευνας που υπόσχεται θεραπεία χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον δεύτερο πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου στους άνδρες, αμέσως μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Έως σήμερα, αυτό που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή του χειρουργικά ή με ακτινοβολία, είναι το ενδεχόμενο πρόκλησης ακράτειας ή ανικανότητας στους ασθενείς.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα πρωτοποριακή τεχνική υπερβαίνει τους παραπάνω κινδύνους, κάνοντας χρήση μιας συσκευής με ραβδοειδές σχήμα

που εισάγεται μέσα στην ουρήθρα, ενώ η ακριβής εκπομπή υπερήχων εξασφαλίζεται χάρη στον μαγνητικό συντονισμό της.

Τα υπερηχητικά κύματα υπερθερμαίνουν και καταστρέφουν τον όγκο, χωρίς να βλάψουν τις γύρω περιοχές.

Η νέα αυτή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 115 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Μετά τη θεραπεία με υπερήχους, ο κλινικά σημαντικός καρκίνος εξαλείφθηκε στο 80% του δείγματος ενώ το 65%, ένα χρόνο μετά, δεν ξαναεμφάνισε καρκίνο.

Οι περισσότεροι από τους άνδρες είδαν επίσης μειωμένους καρκινικούς δείκτες, καθώς επίσης δεν αναφέρθηκαν επιπλοκές στο έντερο.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Steven Raman, Καθηγητής Ακτινολογίας και Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια εξωνοσοκομειακή διαδικασία με τον ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης».

Πηγή: Καρκίνος Προστάτη: Νέα θεραπεία υπόσχεται 80% επιτυχία