Η σημερινή (Σάββατο 13/4) υπογραφή στη Θεσσαλονίκη, μνημονίου συνεργασίας για την από κοινού υποψηφιότητας διεκδίκησης του Euro 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, επισφράγισε κι επίσημα την έναρξη της συνεργασίας των Βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο της «Sportexpo 2019».

Πριν από τις υπογραφές, προηγήθηκε συνάντηση εργασίας του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με τους ομόλογους του της Σερβίας Βάνια Ουντόβιτσιτς, της Βουλγαρίας Κράσεν Κράλεφ και της Ρουμανίας Μπόγκνταν Ματέι, παρουσία εκπροσώπων των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (την ΕΠΟ εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Γραμμένος).

Εν συνεχεία υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας που, όπως επισημάνθηκε από τον υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη «…σηματοδοτεί μια ιστορική μέρα για τους λαούς μας και μια νέα σελίδα για την περιοχή. Ανοιχτά Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των εξελίξεων».

Αναλυτικά η τοποθέτησή του Γ. Βασιλειάδη: «Υπογράψαμε σήμερα μαζί με τους ομολόγους μου της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρουσία των εκπροσώπων των ομοσπονδιών μας, το μνημόνιο συνεργασίας για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030. Ξεκινάμε μια κοινή πορεία, με αισιοδοξία, χαμόγελο, σοβαρότητα, επίγνωση της πραγματικότητας και με βασικό γνώμονα καλύτερες μέρες γι αυτήν εδώ την περιοχή, που συνήθως απασχολεί την Υφήλιο με αρνητικές ειδήσεις. Εμείς θέλουμε αυτό να το αλλάξουμε. Να δείξουμε ότι πρωτοπορούμε, μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί και το ότι υπογράφεται το μνημόνιο εδώ στη Θεσσαλονίκη δείχνει και την πολιτική μας θέση για την επόμενη μέρα, με ανοιχτά Βαλκάνια και την πόλη αυτή επίκεντρο των εξελίξεων. Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα, προχωράμε δυνατά για να κατακτήσουμε το όνειρο».