Σε «κόκκινο» συναγερμό έχει τεθεί η Σερβία μετά τις χτεσινές πολύ σοβαρές εξελίξεις με διαδηλώσεις και εισβολή δεκάδων υποκινούμενων Σέρβων στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS).

Ο υπουργός Εσωτερικών Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς κατηγόρησε για πρώτη φορά ανοιχτά τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι «προσπαθούν – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – να εφαρμόσουν το σκοπιανό σενάριο και να ανατρέψουν την νόμιμη εξουσία».

Δεν είναι όμως μόνο η Σερβία. Σοβαρά επεισόδια λαμβάνουν χώρα συνολικά σε 3 κομβικές χώρες στην γειτονιά μας με τους αναλυτές να μιλούν όλο και περισσότερο για «Βαλκανική Άνοιξη». 

Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία κατακλύζονται από διαδηλώσεις με τις ανησυχίες να εντείνονται για δημιουργία γενικευμένης αστάθειας στο βαλκανικό περίγυρο της Ελλάδας.

Πλέον, ο όρος «Βαλκανική Άνοιξη» χρησιμοποιείται ευρέως στο Twitter, «#BalkanSpring (σ.σ. Βαλκανική Άνοιξη) με πολίτες και των 3 χωρών να μιλούν για 20 χρόνια αναμονής προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εδώ και 3 μήνες περίπου λαμβάνουν χώρα μεγάλες συγκεντρώσεις στη Σερβία με αίτημα τις παραιτήσεις του προέδρου της δημοκρατίας και της κυβέρνησης. 

Το σύνθημα είναι «1 από τα 5 εκατομμύρια», (hashtag # 1of5million) και δημιουργήθηκε στα τέλη του 2018, όταν ο Α.Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης, «ακόμα και αν 5 εκατομμύρια άνθρωποι κατεβούν στους δρόμους».

Δραματικές στιγμές στην Σερβία

Εκατοντάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν χθες το βράδυ στην πορεία διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εισέβαλαν γύρω στις 8:00 μ.μ. στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας (RTS).

Οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο χωρίς να ασκήσουν βία, αφού η ασφάλεια του κτιρίου άνοιξε τις πόρτες προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση.

Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να βγουν απευθείας στο πρόγραμμα και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, αίτημα που αρνήθηκε να ικανοποιήσει η διεύθυνση της τηλεόρασης.

Ο αρχηγός του κόμματος Dveri, Μπόσκο Ομπράντοβιτς, παρότρυνε τους Σέρβους, να μείνουν εκεί μέχρι να παραιτηθεί ο Γενικός διευθυντής της RTS

ή να δεσμευτεί ότι την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα φιλοξενηθούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

«Είναι παράλογο να διαδηλώνει κατά του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η ενωμένη αντιπολίτευση, τρεις μήνες, σε δεκάδες πόλεις της Σερβίας και να μην έχει φιλοξενηθεί κανένας ηγέτης στην δημόσια τηλεόραση»δήλωσε ο Ομπράντοβιτς.

Τελικά, η σερβική Αστυνομία κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης εκτός του κτιρίου, χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει βία.

Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να μεταφέρουν έξω από το κτίριο κάποιους από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, αφού αυτοί είχαν καθίσει στο πάτωμα και αρνούνταν να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Οι ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για τη Σερβία» (SzS) παρέμειναν έξω από το κτίριο της RTS, όπως και 500 περίπου πολίτες.

Η αντιπολίτευση διαδηλώνει για περισσότερο από τρεις μήνες ζητώντας την παραίτηση του προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η Αστυνομία απώθησε όλους τους διαδηλωτές εκτός του κτιρίου με ήρεμο τρόπο και συνελήφθησαν μόνο δύο άτομα, τα οποία άσκησαν βία κατά των αστυνομικών.

Την εισβολή των διαδηλωτών στην RTS καταδίκασαν η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, και ο ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάτσιτς.