Για την πρόσφατη παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, το τι μέλλει γενέσθαι για τον προϋπολογισμό και τις συντάξεις μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του πρώην υπουργού εξωτερικών, δεν δέχεται όμως παρόλα αυτά την έκκληση του για δημοσίευση της επιστολής του.

Ο κ Τσίπρας επισήμανε ότι οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. «Υπάρχει αδιέξοδο, ελπίζω να είναι προσωρινό» τόνισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι η σημερινή κατάσταση

«αντικατοπτρίζει την αδυναμία στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας για μια ξεκάθαρη στάση και θέση. Αυτό το αδιέξοδο είναι επίσης και πολιτικό αδιέξοδο».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «Αν τεθεί ζήτημα για επέκταση του χρονοδιαγράμματος για μια συμφωνία η Ελλάδα θα το υποστηρίξει».

Δεν θα δημοσιεύσει την επιστολή παρά τις εκκλήσεις Κοτζιά

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, όπως ο ίδιος τον προέτρεψε-προκάλεσε χθες,

ο πρωθυπουργός είπε ότι όπως έχει πληροφορηθεί πως στο γραφείο του υπάρχει ένας κλειστός φάκελος ο οποίος έχει την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό».

«Όταν επιστρέψω είπε θα διαβάσω αυτήν την επιστολή, άλλωστε θα συναντηθώ και αύριο με τον κ. Κοτζιά. Ωστόσο δεν συνηθίζω να δίνω στη δημοσιότητα προσωπικές επιστολές και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα. Το θέμα αυτό για μένα είναι λήξαν».

Συνεχίζοντας προχώρησε σε αναφορές στον κ. Κοτζιά λέγοντας ότι αφήνει πίσω ένα πολύ σημαντικό έργο στο ΥΠΕΞ, έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην εξωτερική πολιτική , εφαρμόζοντας πολιτικές που «μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε».

Ο Νίκος Κοτζιάς – κατέληξε – «δεν ήταν απλά ένας υπουργός και ένας συνεργάτης αλλά ήταν ανοιχτό βιβλίο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής ότι θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά και στο μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μείνει στη θέση του ΥΠΕΞ προσωρινά και στην συνέχεια θα την παραδώσει σε κάποιον άλλο απάντησε:

«Η δήλωσή μου προχθές ήταν σαφής ως προς το θέμα αυτό. Θα κρατήσω την ευθύνη του ΥΠΕΞ μέχρι και την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

ο συμβολισμός και η ευθύνη είναι να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε την επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι μονόδρομος η συνταγματική αναθεώρηση για να υλοποιηθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Ζάεφ».Για τις συντάξεις

Σε ερώτηση από τον ανταποκριτή του protothema.gr Ιωάννη Αντύπα για μερική περικοπή συντάξεων είπε:

«Εξ όσων γνωρίζω τέτοια σκέψη σαν αυτή που εσεις διατυπώνετε τώρα δεν υπάρχει, δεν χρειάζεται η Ελλάδα υφεσιακά μέτρα. Η Ελλάδα χρειάζεται φιλοαναπτυξιακά μέτρα, να γίνει πιο ελκυστική στην ανάπτυξη.

Ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε όχι μόνο δεν προβλέπει μέτρα συρρίκνωσης αλλά περιλαμβάνει και μέτρα επέκτασης που θα τα νομοθετήσουμε ένα-ένα το επόμενο διάστημα.

Προβλέπουμε μέτρα επέκτασης κοντά στο €1 δις. Θα έχει την ατυχή συγκυρία η αντιπολίτευση να έρθει και να ψηφίσει τα μέτρα όχι για το 4ο μνημόνιο αλλά για το μεταμνημονιακό πρόγραμμα».

Σε παρεμφερή ερώτηση μάλιστα είπε: Κάντε λίγο υπομονή, να συνεδριάσει το Eurogroup. Γιατί να προτρέχουμε; Μην γίνεστε μάντεις κακών, ας μην είμαστε Κασσάνδρες.

Το θέμα είναι ότι καταθέτουμε προϋπολογισμούς εντός των στόχων και όχι ποιο μείγμα πολιτικής θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Για διγλωσσία και Καμμένο

Κληθείς να σχολιάσει αν κρατώντας τον Πάνο Καμμένο που δεν ακολουθεί τη κυβερνητική γραμμή ενώ ο κύριος Κοτζιάς που την ακολουθεί είναι εκτός επιδεικνύει ο ίδιο διγλωσσία ο Πρωθυπουργός απάντησε πως

«Άλλο η έκφραση διαφορετικής άποψης που ουδείς μπορεί να το απαγορεύσει κι άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα, από τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης».

Συνέχισε λέγοντας πως «Από δω και στο εξής,όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό,θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής».

Στο ερώτημα αν είναι όμηρος Καμμένου απάντησε πως η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται από κανέναν.