Σίγουρα ο θάνατος αποτελεί το μεγαλύτερο μυστήριο της ύπαρξης. Μία μεγάλη έρευνα σχετική με τις επιθανάτιες εμπειρίες, που πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Sam Parnia, δείχνει πως η συνείδηση διατηρείται – τουλάχιστον – για λίγα λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο.
Το 1975 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βιβλίο του Δρ. Μούντυ “Life After Life” αποκάλυψε στον κόσμο το αδιανόητο. Απίστευτες ιστορίες και συχνά παρόμοιες, ανθρώπων που άγγιξαν τον θάνατο, μαρτυρούν μία περίεργη εμπειρία η οποία λέγεται “επιθανάτια εμπειρία” (Near Death Experience – NDE). Βιώνεται από ανθρώπους στο κατώφλι του θανάτου, κατά τη διάρκεια του κώμα ή της αναισθησίας.
Οι άνθρωποι που είχαν μία τέτοιου είδους εμπειρία περιγράφουν πως έλαβαν πολύ ισχυρές αντιλήψεις, όπως το να είναι έξω από το σώμα τους (out of body experience), να έχουν όραση 360 μοιρών, και να μπορούν να συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε οτιδήποτε. Επίσης έχουν αίσθηση ενότητας με τα πάντα – σαν να είναι τα πάντα, να βλέπουν σκηνές της ζωής τους σαν ταινία – και να τις ζούνε ως ηθοποιοί και παρατηρητές, πέρασμα σε ένα φωτεινό τούνελ, συνομιλίες με όντα φωτός και αγάπης κ.ά. Επίσης, είναι πεπεισμένοι ό,τι αυτό που ζήσανε δεν ήταν όνειρο, αλλά πραγματική εμπειρία.
Στο παρακάτω γαλλικό ντοκιμαντέρ (με ελληνικούς υπότιτλους) “Η Μεγάλη Επιστροφή”, δίνεται ο λόγος σε επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο, αλλά κυρίως σε ανθρώπους που ζήσανε μία επιθανάτια εμπειρία:
visualmeditation.co