Ενώ στις ΗΠΑ ο Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας δεν « έχει βάλει γλώσσα μέσα» κατηγορώντας για να γλιτώσει ειδικά το πρόεδρο Ερντογάν, στην Τουρκία το καθεστώς «κατηγορεί» επίσημα για «προσπάθεια ανατροπής» της τουρκικής κυβέρνησης και για σχέσεις με τον Γκιουλέν, πρώην Αμερικανό πράκτορα της γνωστής υπηρεσίας πληροφοριών CIA.

Με την σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου του αμερικανικού εθνικού συμβουλίου πληροφοριών των ΗΠΑ, επιδιώκει η Τουρκία την εμπλοκή της κυβέρνησης Ομπάμα και κατ’ επέκταση των ίδιων των ΗΠΑ. 

Η Τουρκία κατηγορεί τον Graham Fuller ότι ήταν μέλος του  δικτύου  Fethullah Gulen και βοηθούσε τον Gulen να βρει κατοικία στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μια δεκαετία.

Οι εισαγγελικές αρχές  ανέλυσαν τις κατηγορίες που περιλάμβαναν την «προσπάθεια διάλυσης  της Τουρκικής Δημοκρατίας, απόκτησης εμπιστευτικών κρατικών μυστικών για πολιτική πίεση, την στρατιωτική κατασκοπεία και  την προσπάθεια καταστροφής της συνταγματικής τάξης»,  υποστηρίζουν  ότι ο Fuller συμμετείχε στην προσπάθεια πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016  με στόχο την εκδίωξη του Ερντογάν από την εξουσία.

Η κατηγορία έρχεται στο μέσον ενός σκανδάλου που κλονίζει την Άγκυρα. Ο Ζαράμπ, ένας Τούρκο-Ιρανός έμπορος χρυσού, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει κυρώσεις, έχει εμπλέξει τον πρόεδρο Ερντογάν στην  δίκη που πραγματοποιείται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι, υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ο Ερντογάν της Τουρκίας ενέκρινε ένα σχέδιο συναλλαγών επιτρέποντας  σε δύο τουρκικές τράπεζες, τη Ziraat Bank και τη VakifBank, να διακινούν  κεφάλαια από το Ιράν και να αποφεύγουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. 

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «διαμαρτυρία ενάντια στην Τουρκία».

Την εβδομάδα αυτή, η Τουρκία έχει επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Aykan Erdemir, πρώην αντιπολιτευόμενου βουλευτή και ανώτερου συνεργάτη του ιδρύματος Defence of Democracies στην Washington DC.

Πάνω από 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί στην Τουρκία με την κατηγορία της διασύνδεσης με τον Γκιουλέν και περιμένουν να δικαστούν. 

Επίσης, περισσότερα από 150.000 άτομα απολύθηκαν ή απομακρύνθηκαν από τις θέσεις εργασίας τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Πληροφορίες φέρουν τον Τούρκο  γενικό εισαγγελέα να έχει έτοιμο το κατηγορητήριο και για πολλούς ακόμη, ενδεχομένως και για Αμερικανούς στρατιωτικούς στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ …για σχέσεις με τον μουσουλμάνο κληρικό Γκιουλέν και για συμμετοχή  στην «προσπάθεια ανατροπής» της τουρκικής κυβέρνησης.

Η ουσία είναι ότι ο πραγματικός «πόλεμος» Τουρκίας-ΗΠΑ μόλις ξεκίνησε και έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμη μπροστά.

Διότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες μυστικές υπηρεσίες έχουν βάλει την «ουρά τους» στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, και αυτό είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο από τουρκικής πλευράς, αλλά  αναμένουμε αποδείξεις …αλλιώς ο Ερντογάν θα πάρει την θέση του Σαντάμ μαζί με  το τέλος του.