Η Διοίκηση του Σωματείου «ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΗΡΩΩΝ 1940-1941», αποτελούμενη από τους Καλούδη Γιώργο – Πρόεδρο, Φακιολά Κατερίνα – Αντιπρόεδρο, Τόμπρο Αναστάσιο – Γραμματέα, Σουρβίνο Σπύρο – Ταμία και Καλούδη Σπύρο – μέλος, όλοι παιδιά των πολεμιστών, επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας ναύαρχο κ. Σπύρο Στεφανίδη μαζί με τον γλύπτη κ. Άγγελο Γερακάρη και του παρουσίασαν  τη μακέτα του μνημείου  μαζί με τον προϋπολογισμό.

Το αίτημα είναι να χρηματοδοτηθεί από τον Ο.Λ.ΚΕ το Μνημείο  και να τοποθετηθεί στη παλιά Ντέζα, στη Σπηλιά, στο σημείο όπου οι 200 εθελοντές 20άρηδες Κερκυραίοι πολεμιστές επιβιβάστηκαν στα 10 επιταγμένα καΐκια, (σε ρόλο πολεμικών πλοίων) τα οποία τους αποβίβασαν στις 24-11-1941 στη παραλία του Κάτω Αετού, για να πλαγιοκοπήσουν τις φασιστικές ιταλικές δυνάμεις.

Ήταν μία αποστολή από κομάντος που αποβιβάστηκαν χειμώνα μέσα στη θάλασσα, χωρίς να έχουν λάβει καμία εκπαίδευση από κομάντος.

Ο κ. Στεφανίδης δήλωσε ότι θα κάνει θετική εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.ΚΕ.

Την ιστορική μνήμη για τη νεώτερη πολεμική αρετή των Κερκυραίων την οφείλουμε στην πολυετή, επισταμένη ιστορική έρευνα που διεξήγαγε με επιζώντες τις δεκαετίες το 1980–’90 ο εκλιπών αείμνηστος συμπολίτης κοινωνιολόγος Νίκος Φακιολάς και την αποτύπωσε στο βιβλίο του με τον τίτλο: «ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ ζωήν … αποθέσατε».

Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται χρυσές σελίδες της πολεμικής αρετής των Κερκυραίων.

Το πρόπλασμα του Μνημείου είχε δουλευθεί από τον Γλύπτη, και είχε την έγκριση του Νίκου Φακιολά.  Είναι και στο εξώφυλλο του βιβλίου.