Κόκκινα δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ πρόκειται να τιτλοποιηθούν με κρατικές εγγυήσεις από το σχέδιο “Ηρακλής”, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Την αρχή είχε κάνει η Eurobank, με το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων Pillar, ύψους 2 δις. ευρώ. Επίσης, πρόκειται να τιτλοποιηθεί το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών και στεγαστικών Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Η Alpha bank, η οποία πρόκειται να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις αύριο θα τιτλοποιήσει το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων Orion, ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και το χαρτοφυλάκιο Galax, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να τιτλοποιήσει στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ με το χαρτοφυλάκιο Phoenix κι άλλο ένα με την ονομασία Bridge, ύψους 1-1,5 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες,

η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει την τιτλοποίηση ακόμη ενός χαρτοφυλακίου, όταν θα λάβει έγκριση το σχέδιο Ηρακλής. Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση πακέτου στεγαστικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Εκτός από τις κρατικές εγγυήσεις οι τέσσερις τράπεζες προετοιμάζονται επίσης και για την έκδοση ομολόγων Tier II, εφόσον τα επιτόκια κινούνται μεταξύ 6-5%.

Μέχρι τώρα όπως ήδη έχουν πει στους επενδυτές τους, ομόλογα πρόκειται να βγάλουν η Alpha bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Πηγή: Σχέδιο «Ηρακλής»: Προς τιτλοποίηση «κόκκινα» δάνεια €25 δισ. – Τι ανακοίνωσαν τέσσερις τράπεζες