Το ιδρυτικό μέλος του AKP και πρώην βουλευτής Αμπντουλατίφ Σενέρ αξιολογεί την προεκλογική περίοδο, την κατάσταση της οικονομίας και τους υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στα συμπεράσματά του τονίζει ότι η εικόνα της οικονομίας θα αντικατοπτριστεί στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ότι η στενότητα θα έχει συνέπειες σε όλους τους πολίτες, και πως αυτή η κατάσταση θα έχει ως συνέπεια να χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές. 

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις του Σενέρ:

Βλέπουμε καθαρά ότι η οικονομία στην Τουρκία καθοδηγείται με άσχημο τρόπο. Μιλάμε για μια εξουσία που δεν μπορεί να καθοδηγεί την οικονομία με τους δικούς της κανόνες, είναι ανίδεοι να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δεν μπορούν να θέσουν σε κίνηση τη δυναμική της οικονομίας.

Το εθνικό νόμισμα χάνει διαρκώς την αξία του
Μπορείτε να το φανταστείτε; Το εθνικό νόμισμα χάνει διαρκώς την αξία του. Αυτή η κατάσταση είναι σαν το βαρόμετρο της οικονομίας, δείχνει την πορεία της οικονομίας. Δείχνει ότι η οικονομία έχασε την παγκόσμια ανταγωνιστική της δύναμη. Το να χάσει την αξία του το εθνικό νόμισμα, σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε ανταγωνιστικοί στο διεθνές εμπόριο και τις οικονομικές σχέσεις, εισάγετε πολύ περισσότερα από όσα εξάγετε, και ως αποτέλεσμα αυτού χαλάνε και οι οικονομικοί σας δείκτες. Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε αυτό το σημείο.

Όπως γνωρίζετε, από τη μια η αύξηση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών και από την άλλη η αύξηση του εξωτερικού χρέους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να βρει 220 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο.

Αν δεν το καταφέρει, τότε έρχεται η κρίση και θα έχει συνέπειες που θα επηρεάσουν βαθιά όλους τους τομείς.

Η χώρα ή θα συνεχίσει να υπάρχει ή θα καταστραφεί
Μιλάνε για σταθερότητα – η δική τους σταθερότητα έχει αυτή τη μορφή. Κατά συνέπεια εγώ δεν περιμένω να φτάσει η οικονομία σε άσχημο σημείο και να πέσει η κυβέρνηση. Ό,τι και αν συμβεί, και με κάθε τίμημα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αφήσει την εξουσία, ακόμη και αν η Τουρκία βρεθεί σε δεινή θέση λόγω οικονομικής κρίσης, αν η ανεργία φτάσει στο ζενίθ, αν χρεοκοπήσουν οι επιχειρηματίες, αν οι αγρότες φτάσουν να ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Το σημαντικό για εκείνον είναι να παραμείνει στην εξουσία. Αν εμφανιστεί μια τόσο άσχημη εικόνα της οικονομίας, θα παίξει με το χρόνο.


Αμπντουλατίφ Σενέρ

Η οικονομία θα πιάσει πάτο
Θα παίξει με το χρόνο λέγοντας κέρδισα μια φορά τις εκλογές, έγινα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κόσμος δεν θα ασχοληθεί μαζί μου. Μόλις πιάσει πάτο η οικονομία και συνηθίσουν οι πολίτες σε αυτή την οικονομική κατάσταση, σιγά-σιγά θα αρχίσει να έχει κάποια βελτίωση. Μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια θα φτάσει σε κάποιο επίπεδο. Από εκεί και πέρα το νέο σημείο θα είναι και πάλι οι εκλογές. Για το λόγο αυτόν οι εκλογές αυτές είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Η χώρα θα υπάρξει ή θα καταστραφεί.

Η Τουρκία έχει ανάγκη την ομαλότητα. Και η ομαλότητα θα έρθει με έναν τρόπο: Να αλλάξει η δομή αυτής της εξουσίας που θεωρεί ότι έχει όλες τις αρμοδιότητες αλλά δεν μπορεί να δει αυτό το πρόβλημα.

Υπάρχει τρομερή αύξηση
Αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιδράσεις. Έχουμε περίπου 40 μέρες μπροστά μας, και φαίνεται ότι το διάστημα αυτό θα περάσει πολύ δύσκολα. Πχ το δολάριο έφτασε σε 4-4,5 τουρκικές λίρες. Όπως και να το δείτε, η αύξηση είναι τρομερή. Ο έμπορος ο οποίος κάνει εισαγωγές με τι τιμή θα μπορέσει να πουλήσει στο εσωτερικό το εμπόρευμα που πήρε από το εξωτερικό με ακριβό συνάλλαγμα; Ήδη έχουν πέσει τα περιθώρια κέρδους, και τώρα θα δυσκολευτεί να πουλήσει τα προϊόντα αυτά στο εσωτερικό.

Ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές
Όλοι οι τομείς θα ψυχορραγήσουν. Τα εργοστάσια δεν θα μπορούν να πουλήσουν προϊόντα λόγω υψηλού κόστους κατασκευής – τα εργοστάσια αυτά θα κλείσουν ή θα φαλιρίσουν. Οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πια να κάνουν εμπόριο. Οι μαγαζάτορες δεν θα μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο των καταστημάτων. Θα δυσκολευτούν όλες οι ομάδες εισοδήματος. Αυτή η στενότητα θα διαστρεβλώσει στα μάτια των πολιτών την αντίληψη για τα άτομα που βρίσκονται στην εξουσία. Αυτή η κατάσταση θα αντικατοπτριστεί και στις εκλογές.

Νομίζω ότι ο Ερντογάν θα τις χάσει αυτές τις εκλογές.

Θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Βουλή;
Νομίζω πως ναι. Παρόλο που έχουμε εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτό που φαίνεται από την υπάρχουσα πολιτική εικόνα είναι ότι η αντιπολίτευση θα έχει την πλειονότητα της Βουλής.

Το HDP θα περάσει το όριο του 10%;
Νομίζω πως το HDP θα περάσει πολύ άνετα το όριο. Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να δουλέψει πολύ για να μην έχει κάποιο ατύχημα.

Πώς είναι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης;
Βλέποντας τους υποψηφίους καταλαβαίνουμε ότι έχουν τους δικούς τους ψηφοφόρους. Στην πρώτο κύκλο όλοι θα απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους. Ο δεύτερος γύρος είναι που παίζει καθοριστικό λόγο στις εκλογές. Ο Ερντογάν θα φτάσει στον δεύτερο γύρο, και αντίπαλός του θα είναι ή η Μεράλ Ακσενέρ ή ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Αν όμως υπάρξουν εκπλήξεις μπορεί να περάσει και ο Ντεμιρτάς – ας μην πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Στην περίπτωση αυτήν ο δεύτερος γύρος θα είναι κρίσιμος. Είναι σημαντικό να υπάρχει στον δεύτερο γύρο ένας υποψήφιος που απευθύνεται σε όλη την Τουρκία, που θα πάρει ψήφους από όλες τις πλευρές, και μάλιστα από ψηφοφόρους του AKP που είναι δυσαρεστημένοι με τον Ερντογάν. Αν το αναλύσουμε από αυτήν τη σκοπιά, εγώ βλέπω ότι υπάρχουν προβλήματα.

πηγή: pontos-news.gr