Νέα απόπειρα εμπρησμού στο Νέο Φρούριο συνέβη τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην βόρεια κορυφή του φρουρίου πάνω από το κτήριο του ναυτικού σταθμού (ΝΑΣΚΕ), από όπου και ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, με αποτέλεσμα άνδρες της να σπεύσουν άμεσα στο σημείο και να επιληφθούν του συμβάντος.

Από την πλευρά του ο Δήμος Κέρκυρας αντέδρασε άμεσα και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Με απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στην οποία ανήκει η εποπτεία και η διαχείριση του Νέου Φρουρίου, ο Αρχαιολογικός χώρος του Νέου Φρουρίου θα παραμείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας και λόγω ελλείψεως προσωπικού φύλαξης μετά τη νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες.

Ο Δήμος της Κέρκυρας, που – ως γνωστόν – έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την παραχώρηση του Νέου Φρουρίου, διέθετε μέχρι και σήμερα ένα άτομο (από το αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό του) προκειμένου να παραμείνει επισκέψιμος ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη επαναφέρει το αίτημά μας για την παραχώρηση του Νέου Φρουρίου και τη στελέχωσή μας με φυλακτικό προσωπικό.

Παραλλήλως, μας γεννά ερωτηματικά η εκδήλωση πυρκαγιάς σε δυσπρόσιτο σημείο του Νέου Φρουρίου και μάλιστα σε μια μέρα που είχε προηγηθεί βροχή και συνεπώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν την εκδήλωσή της».